A fost construit un robot inspirat de gandacii de bucatarie pentru a depista victimele prinse sub daramaturi

februarie 11, 2016

Gandacii de bucatarie au o capacitate extraordinara de a se deplasa foarte rapid si a se strecura prin cele mai minuscule locuri, micsorandu-si corpul. Aceste insecte au inspirat construirea unui robot care poate depista persoanele prinse sub daramaturi.

Kaushik Jayaram, cercetător la Universitatea Harvard și unul dintre principalii autori ai studiului apărut luni în Proceedings of the National Academy of Sciences, a precizat: "Impresionantă la gândacii de bucătărie este capacitatea de a avansa la fel de repede într-un spațiu de numai 0,8 centimetri și de 1,6 centimetri, reorientându-și cu totul picioarele pe părțile laterale ale corpului".

Se pare ca acesti gandaci de bucatarie se deplaseaza cu 1,5 metri pe secunda, putand suporta o forta de 900 de ori mai mare decat greutatea corpului lor.

Folosind ca inspiratie tehnica aceste insecte, cercetatorii au conceput un robot mic, ieftin si atat de mic incat poate fi tinut in palma. Robotul se poate strecura in fisurile inguste si se poate deplasa in spatii care au jumatate din inaltimea sa.

Robert Full, profesor de biologie la Universitatea California din Berkeley, a declarat: "În cazul seismelor, salvatorii au nevoie să știe dacă dărâmăturile sunt stabile și sigure, însă roboții utilizați în prezent nu pot intra sub acestea".

 

Agerpres

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro