Faima Romaniei in lume este data nu numai de litoralul Marii Negre si maretia Muntilor Carpati. Frumusetea peisajului rural si a castelelor impunatoare, a targurilor medievale Transilvane, faima mondiala a manastirilor pictate din Bucovina, satele traditionale maramuresene si salbaticia Deltei Dunarii, acesta bijuterie naturala a sud-estului european atrage din ce in ce mai multi turisti din lumea intrega.
Totusi, dincolo de pitorescul peisajului si incredibila prospetime a naturii se ascund nenumarate probleme reale ale spatiului rural. Tara are o populatie rurala substantial mai mare decat media UE iar economia rurala romaneasca este inca puternic dependenta de agricultura. Sectorul agricol este mult mai important in Romania decat in majoritatea celorlalte state membre cu 32% din populatie ocupata in agricultura si silvicultura care a contribuit cu 12.1% la crearea PIB in 2006. Nivelul productivitatii si al veniturilor ramane foarte scazut iar deficitul balantei comerciale cu produse agro-alimentare continua sa se mareasca. Spatiul rural se distinge printr-o populatie destul de raspandita si o infrastructura saraca. Astfel, numai 33% din populatia rezidenta in rural este conectata la retelele de apa curenta, 10% la un sistem de canalizare si numai 10% din drumurile rurale ating un standard adecvat. Sitemele de sanatate si educatie, de finantare si creditare sunt mult ramase in urma celor din spatiul urban. Toti acesti factori afecteaza calitatea vietii in spatiul rural, impiedica dezvoltarea economica, creste migratia externa si agraveaza problemele de sanatate si de mediu.
Asteptarile pentru o rezolvare rapida sunt foarte mari odata cu dobandirea calitatii de membru al UE cand fonduri semnificative in cadrul politicii de dezvoltare rurala a UE au fost alocate Romaniei pentru perioada 2007-2013. Saptamana acesta, Programul de Dezvoltare Rurala al Romaniei a fost votat de catre Comitetul de Dezvoltatre Rurala. Adoptarea programului de catre Comisie va fi facuta ulterior, dupa ce autoritatea bugetara a UE se va pronunta asupra unei propuneri de transfer a fondurilor aferente anului 2007 in bugetul anilor urmatori ai programului, astfel incat Romania sa nu piarda nici un ban datorita aprobarii programului in anul 2008. In cadrul programului, spatiul rural va primii mai mult de 9 miliarde de euro pentru urmatorii sase ani - mai mult de 80% din acesti bani provin din bugetul Uniunii Europeane iar restul din bugetul autoritatilor nationale romane. Aceste fonduri vor sprijinii proiecte de cresterea competitivitatii agriculturii, silviculturii si industriei alimentare, protectia mediului si a resurselor naturale si diversificarea economiei rurale si imbunatatirea calitatii vietii polatiei rurale.
In urmatorii sase ani, mai mult de 3.9 miliarde euro vor fi disponibili pentru atingerea primului obiectiv al programului, cresterea competitivitatii agriculturii, silviculturii si industriei alimentare prin sprijinirea investitiilor, a pregatirii profesionale si a servicilor de consultanta. O atentie deosebita va fi acordata incurajarii fermelor de semisubzistenta sa devina mai comerciale, dezvoltarii grupurilor de producatori pentru a beneficia de economia de scara, cresterii calitatii produselor si intaririi legaturilor filierei agro-alimentare. Prioritate va fi acordata si adaptarii la standardele UE si imbunatatirii protectiei mediului prin investitii corespunzatoare si pregatire profesionala.
Alte 2.3 miliarde euro sunt dedicate celui de-al doilea obiectiv al programului - protectia si imbunatatirea mediului inconjurator. Se va acorda sprijin pentru a incuraja practicile agricole si forestiere durabile, protejarea resurselor naturale si a biodiversitatii. O atentie deosebita va fi acordata pastrarii metodelor taditional extensive de agricultura ce au un rol fundamental in pastrarea ecosistemelor cu valoare naturala inalta foarte raspandite in muntii Carpati si in Transilvania.
Al treilea obiectiv, insumand aproape 2.5 miliarde euro, va imbunatatii calitatea vietii in spatiul rural prin investitii in drumuri, retele de apa potabila si canalizare, infrastrutura sociala si servicii publice in comune si sate. O parte din fonduri sunt alocate pentru diversificarea economiei rurale, pentru a reduce dependenta ei de agricultura in special prin sprijinirea dezvoltarii micilor afacerilor si a facilitatilor turistice.
Un buget specific de aproape 235 milioane euro este prevazut pentru abordarea LEADER, care va fi folosit pentru a ajuta comunitatile rurale sa se dezvolte si sa-si puna in aplicare strategiile de dezvoltare rurala aferente zonei lor precum si dezvoltarea de activitati comune cu alte zone rurale din UE.
Vor fi bani disponibili pentru proiectul meu? Unde pot obtine informatii? Acestea sunt intrebari pe care multi potentiali intreprinzatori si le pun. Contactati Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Romania, sau Directia Agricola din judetul dumneavoastra sa vedeti ce posibilitati sunt in zona dumneavoastra.
Prin acest program, Uniunea Europeana in partenariat cu Guvernul Romaniei ofera multe noi oportunitati comunitatilor rurale din Romania. Prin unirea energiilor, ideilor si devotamentului oamenilor de la sate exista o sansa reala de schimbare si dezvoltare garantand un viitor mai bun spatiului rural romanesc, care va fi un adevarat simbol al succesului.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro