9 Mai, zi de sarbatoare europeana

Astazi, 9 mai, Ministerul Integrării Europene şi Primăria Municipiului Bucureşti, prin ARCUB, vor organiza evenimentul intitulat „Mesaj pentru Europa”. Manifestarea va reuni gândurile românilor legate de modul în care aceştia văd România ca stat membru al Uniunii Europene, cu aproximativ 200 de zile înaintea aderării.

Pe parcursul zilei de 9 mai, pe o serie de instituţii ale administraţiei publice centrale şi locale, universităţi şi alte instituţii publice vor fi amplasate mash-uri (bannere semi-transparente de mari dimensiuni) cu mesaje adresate Europei, venite din partea cetăţenilor prin intermediul site-ului Ministerului Integrării Europene începând cu data de 14 aprilie. Un astfel de mesaj va fi afişat chiar pe clădirea ministerului: "Vrem să fim riguroşi ca la Berlin, studioşi ca la Oxford, îndrăgostiţi ca la Paris, originali precum în Amsterdam şi ospitalieri ca la Bucureşti”, a fost dorinţa exprimată de o studentă pe site-ul MIE.

Tot pe data de 9 mai, începând cu orele 17.00, între pasajul Universitate şi Hotelul Intercontinental va fi amplasat un panou de circa 20 m lungime, pe care participanţii la eveniment vor fi invitaţi să scrie propriul „mesaj pentru Europa”.

Cele mai originale mesaje (de pe panou, primite prin intermediul site-ului sau venite din ţară) vor fi selectate, traduse şi incluse într-un CD, care va fi transmis ulterior către observatorii României la Parlamentul European, ambasadorii statelor membre în România, ambasadele României în statele membre, comisari şi parlamentari europeni, mass-media internaţionale, într-un efort de promovare a percepţiilor românilor asupra viitorului lor european.

Concertul dedicat Zilei Europei sub aceeaşi titulatură va avea loc în Piaţa Universităţii între orele 19,00 – 22,00. Pe scena amplasata în faţa Teatrului Naţional vor cânta: Trupa Pontice, Ro Mania, Loredana şi Taraful Agurida, Phoenix.

De asemenea, în aceeaşi zi, la orele 10.00, va avea loc ceremonia de inaugurare a monumentului dedicat părinţilor fondatori ai Uniunii Europene de către preşedintele României, Traian BĂSESCU, ministrul integrării europene, Anca Daniela BOAGIU, şi primarul general al capitalei, Adriean VIDEANU. Amplasat pe Insula Trandafirilor din Parcul Herăstrău, monumentul este compus din busturile din bronz reprezentând 12 oameni politici europeni care şi-au adus o contribuţie esenţială la constituirea Uniunii Europene.

MESAJ PENTRU EUROPA - Program

DATA – 9 MAI 2006
LOCAŢIE – ESPLANADA DIN FAŢA TEATRULUI NAŢIONAL

Ora 17.00 – 22.00 – Transmiterea mesajelor cetăţenilor pe panoul instalat în Piaţa Universităţii
Ora 19.00 – 19.40 – Trupa PONTICE
Ora 19.40 – 20.20 – Trupa RO-MANIA
Ora 20.20 – 21.00 – Taraful AGURIDA si LOREDANA GROZA
Ora 21.00 – 21.00 – Lansarea melodiei “MESAJ PENTRU EUROPA”
Ora 21.10 – 22.00 – Trupa PHOENIX

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro