8 aprilie, Ziua Internațională a Rromilor

8 aprilie a fost adoptată ca Zi Internaţională a Rromilor cu ocazia primului Congres Internaţional al Rromilor de la Londra din 1971. Cu prilejul acestui congres au fost adoptate şi două simboluri ale naţiunii rrome: steagul rromilor și imnul internaţional al acestora intitulat "Gelem, gelem".

În Capitală, regele internațional al rromilor, Dorin Cioabă, a mers de dimineață la Tribunalul București pentru a înregistra Partidul Alianţa Democrată a Rromilor din România, al cărui președinte este din decembrie 2013.

Rromii au astăzi două motive să sărbătorească: în primul rând, este ziua lor și, în al doilea rând, au fost depuse actele pentru înregistrarea Alianţei Democrate a Romilor. Și rudarii, și căldărarii, și spoitorii,  toți vor fi reprezentanți de acest partid, spune regele Dorin Cioabă. Pentru a sărbători momentul, rromii care l-au însoțit pe Cioabă la Tribunal vor organiza un miting în centrul Capitalei, cu steaguri, bannere și... lăutari.

Și la Iași se sărbătorește Ziua Internationala a Rromilor. Astfel, Biroul Judetean pentru Rromi din cadrul Prefecturii Iași și Asociația Partida Rromilor "Pro-Europa" Iași organizează astăzi, în intervalul orar 17:00 - 19:30, Gala "Prietenii rromilor 2014", ce include un cafe concert, taraf tradițional și dansuri, dar și invitați surpriză.

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro