726 viitori ingineri au obtinut competente de conceptie si proiectare a produselor folosind fondurile UE

iulie 21, 2010

ADA The PLM Company, lider in Romania in implementarea soluțiilor pentru managementul ciclului de viața al produsului, alturi de șapte parteneri de la Universitțile tehnice din Bacau, Suceava, Galați, Oradea, Constanța și Petroșani ofera diplome de competențe pentru 726 de studenți care au finalizat, la sfrșitul lunii iunie, primul modul de pregatire Concepția și proiectarea produselor - din cadrul proiectului PLM-ADAptor.
Programul PLM ADAptor susține dezvoltarea resurselor umane printr-o investiție de 2, 4 milioane Euro confinanțata din Fondul Social European prin programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 2013.

In 8 luni de la lansare, in cele șapte centre de instruire proiectul PLM ADAptor a pregtit 726 de studenți pentru lucrul in departamentele de concepție și proiectare produse, in conformitate cu cerințele companiilor din industrie. Cursurile care tocmai s-au finalizat au fost susținute de profesorii din cadrul universitților partenere pe baza manualelor special realizate pentru acest proiect.

In cadrul modulului desfșurat in laboratoarele de proiectare a universitților partenere studenții au obținut competențe pentru conceperea și realizarea unui prototip virtual cu ajutorul unor soluții software de ultima generatie de tip CAD (Proiectare asistata pe calculator).

Suntem bucuroși sa inmanam 726 de diplome de competența pentru concepție și proiectare de produs , studenților - oferta de munca de maine. Succesul programului PLM ADAptor s-a observat de la debutul proiectului, cand din cei 700 de studenți estimați pentru instruire gratuita, am primit 1600 de cereri de inscriere, și pentru a beneficia cat mai mulți de aceasta finanțare europeana am inscris cu 20% mai multi studenți decat era prevzut.
Prin programul PLM-ADAptor pregatim alaturi de universitațile tehnice, viitorii profeșioniști in domeniul managamentului ciclului complet de viața al produsului Product Lifecycle Management. In pregtirea practica a studenților se utilizeaza tehnologii moderne, dezvoltand astfel competențele cheie necesare unui inginer. a declarat Ionel Barbu, managerul proiectului și directorul general ADA the PLM Company.

Evaluarea studenților la finalizarea modulului și emiterea diplomelor s-a realizat pe baza testelor de evaluare a competențelor dobandite. Astfel, in cadrul primului modul de instruire din cadrul proiectului - Concepție și proiectare a produselor - s-a urmrit formarea și evaluarea urmatoarelor competențe: elaborarea de solutii CAD, realizarea desenelor in format 2D și modelelor 3D pe baza de schița cu aplicatie de tip CAD, transpunerea fisierelor CAD pe suport, utilizarea elementelor standardizate in desenul tehnic, multiplicarea informatiei 2D/3D , realizarea de ansambluri si componente. La acestea se adauga deprinderea utilizarii softurilor specializate, care inglobeaza tehnologii de varf in proiectarea asistata pe calculator.

Beneficiul major al studenților este structura modulelor de pregtire construita conform raspunsurilor companiilor in cadrul studiului realizat la inceputul proiectului, studiu privind nevoile de forța de munca specializata. De aceea, prin PLM ADAptor certificam competențe CAD (proiectare asistat pe calculator), CAE ( testare asistata pe calculator), CAM (fabricație asistata pe calculator) și PDM ( managementul documentației tehnice) conform cerințelor de azi ale industriei, și aceasta asigura studenților șanse concrete de angajare și un debut favorabil in cariera ,a mai declarat Ionel Barbu, manager de proiect PLM ADAptor și Director General ADA The PLM Company.

Programul educațional PLM-ADAptor se desfșoara pe o durata de 31 de luni, incepnd cu luna noiembrie 2009. Studenții la Universitțile tehnice incluse in proiect s-au inscris la cursuri accesand platforma electronica a programului - www.plmadaptor.ro. Procesul de inscriere este foarte simplu și se compune din trei etape. Prima etapa inscrierea - se face in cadrul site-ului www.plmadaptor.ro, unde studenții trebuie sa completeze datele personale (nume, prenume, nivelul actual al studiilor, etc.), sa aștepte pe e-mail confirmarea finalizarii procesului de inscriere. Etapa a doua- selectarea candidaților- consta in alegerea studenților conform ghidului de recrutare a grupului ținta pubicat in cadrul site-ului proiectului. Odata declarat admis studentul trebuie sa-și aleaga grupa de studiu, avand posibilitatea sa fac alegerea și in funcție de orele de desfașurare a cursurilor. Cursurile se incheie cu evaluarea prin examen a competențelor. Ultima etapa presupune anunțarea rezultatelor, prin mesaj de tipul SMS. De asemenea in cadrul platformei, studenții au disponibil un forum pentru discuții libere și schimb nemijlocit de cunoștințe și experiența in domeniul proiectrii.

Am eliminat toate barierele birocratice la inscrierea in cadrul proiectului pentru a acorda șanse egale tuturor studenților care doresc sa participle in cadrul proiectului. Prin forumul on-line am oferit studenților aceesul la cele mai bune practici pentru concepție și proiectare, informațiile acumulate reprezinta o baza comuna de cunoștințe accesibila tuturor participanților la proiect dar și celor interesați de domeniul proiectrii. Forum-ul proiectului a asigurat transparența: aici se pot observa și entuziasmul cu care a fost primit instruirea pentru competențe, și receptivitatea studenților la metodele de formare și evaluare, a declarat Laurențiu NAE, responsabil comunicare in cadrul proiectului PLM Adaptor.

Urmatorul modul care incepe in luna octombrie 2010 conține cursuri pentru Simularea și analiza prototipului virtual; inscrierile pentru acest modul incep in luna septembrie. Programul de pregatire va continua cu modulul despre realizarea fabricației digitale a produsului și se va finaliza cu modulul pentru integrarea etapelor de dezvoltare a produsului, colaborarea in intreprinderea virtuala și managementul documentației tehnice despre produse.

Pe durata proiectului sunt organizate 14 evenimente locale Bursa locurilor de munca ( doua in fiecare universitate partenera) , unde sunt invitate firmele din industrie și studenții implicați in proiectul PLM-Adaptor.

Pana la finalul proiectului in 2012, PLM-ADAptor urmrește crearea premiselor necesare intreprinderilor romanesti de a se integra in spatiul economic și tehnologic al Uniunii Europene, scaderea migratiei forței de munca din zonele declarate defavorizate ale Romaniei și oferirea catre industrie de viitori angajați calificați la standarde europene.

Despre proiect PLM-ADAptor

Programul are ca scop dezvoltarea resurselor umane prin corelarea sistemului de educație și formare profesionala cu dinamica pieței muncii; proiectul se defșoara in parteneriat cu ADA și 7 instituții de invațamant superior din domeniul tehnic din țara: Universitatea Vasile Alecsandri din Bacu, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Universitatea Dunrea de Jos din Galați, Universitatea din Oradea, Universitatea Maritim Constanța, Universitatea din Petroșani.
Proiectul promoveaza parteneriatul intre instituțiile de invațamant superior și firmele din industrie, prin corelarea sistemul de educație și formare profesionala cu dinamica pieței muncii. Pentru a raspunde cat mai bine cerințelor de pe piața muncii din industrie, in prima faza a proiectului s-a realizat o cercetare a nevoilor din industrie și s-a construit profilul ideal al noului angajat pentru corelarea pregtirii cu așteptrile angajatorilor.

Mai multe informații : www.plmadaptor.ro
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro