Grupul de Comunicare Strategică a confirmat duminică seară că șapte persoane din echipa care a fost timp de două săptămâni în Republica Moldova pentru a oferi ajutor au contractat noul coronavirus.
„Din cele 7 persoane infectate, un număr de 4 sunt cadre medicale (3 medici și o asistenta medicala). Toate persoanele sunt asimptomatice, cu stare generală bună și tratare în țară”, a transmis Grupul de Comunicare Strategică.
Situația a fost comentată duminică și de premierul Ludovic Orban care a afirmat că regretă situația.
„Îmi pare rău că s-au infectat, apreciez misiunea efectuată în regim de voluntariat. Le doresc sănătate, regret că s-au infectat, dar am convingerea că ceea ce au făcut contează enorm pentru România”, a spus premierul Orban.
La a ceremonia de întâmpinare din Vama Albiția de sâmbătă, premierul Ludovic Orban a vorbit despre cadrele medicale din România, spunând că acestea sunt o „minunată echipă care a făcut cinste României şi a contribuit la apropierea şi mai mare dintre românii de pe ambele maluri ale Prutului”.
„Vă mulţumim, vă suntem recunoscători”, le-a spus premierul Ludovic Orban, în vama Albiţa, medicilor şi asistenţilor medicali care au participat la o misiune umanitară de două săptămâni în Republica Moldova.
Medicii și asistenții medicali cu specializări în Anestezie și Terapie Intensivă, Pneumologie, Medicină de Urgență și Medicină Internă au desfășurat, timp de 15 zile, activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu COVID-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical din unități sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul. Echipamentele de protecție pentru echipa medicală - combinezoane, măști, mănuși și viziere - au fost asigurate de IGSU pe întreaga durată a misiunii. Totodată, legătura cu autoritățile responsabile din Republica Moldova și asigurarea logistică a fost realizată de doi ofițeri din cadrul IGSU.
Pentru buna desfășurare a activităților, Ministerul Apărării Naționale a contribuit cu 10 sisteme de izolare și transport al personalului contaminat cu agenți biologici, echipamente care vor fi donate, la finalul misiunii, Republicii Moldova. Izoletele, de concepție și producție românească, dezvoltate de cercetătorii militari împreună cu medicii militari, îndeplinesc standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infectate.
Sursa: europalibera.org
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro