6 proiecte romanesti pot atrage peste 700.000 de euro prin programul european eTEN

august 10, 2005

"Ziua Informarii eTen 2005, organizata de MCTI, cu sprijinul Comisiei Europene, in luna martie s-a dovedit un succes. Acest eveniment la care au participat 65 de companii, dublu fata de anul trecut, a continuat prin acordarea de consultanta tuturor firmelor care au solicitat sprijin in intocmirea proiectelor.

Astfel, 25 proiecte cu participare romaneasca au fost inscrise in acest an la Comisia Europeana pentru a obtine finantare prin programul eTen, cele 37 de firme si institutii romanesti partenere in cadrul proiectelor solicitand peste 2 milioane euro. Dintre acestea, sase proiecte la care participa si companii si institutii din Romania au fost declarate eligibile si ar putea atrage finantari europene, din care aproximativ 730.000 euro ar reveni firmelor romanesti. Jumatate dintre proiecte la care participa 8 parteneri din Romania se axeaza pe oferirea de servicii de eGovernment, unul isi propune sa ofere servicii electronice in domeniul eHealth, unul servicii de eLearning, iar unul servicii electronice pentru sectorul IMM-urilor." a declarat Zsolt Nagy, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

Pentru apelul de propuneri lansat anul acesta, la Comisia Europeana au fost depuse electronic in jur de 170 de proiecte, acestea fiind analizate de catre o comisie formata din 58 de experti-evaluatori din 20 de state. In functie de punctajul obtinut in urma evaluarii si de bugetul disponibil, consortiile vor fi invitate la negocieri pana la sfarsitul lunii septembrie - inceputul lunii octombrie. Bugetul eTEN alocat apelului de propuneri din 2005 este de 45,3 milioane Euro.

Anul trecut, dupa semnarea memorandumului de aderare a Romaniei la programul comunitar eTEN, au fost inscrise 10 proiecte cu participare romaneasca, fondurile solicitate fiind de peste 800 mii de euro. 5 proiecte la care au participat si companii din Romania au fost selectate de Comisia Europeana, firmele romanesti reusind sa atraga finantari de aproximativ 400.000 euro. Pentru a participa la programul eTEN, Romania plateste o contributie financiara anuala.

eTEN este un program comunitar creat in scopul extinderii serviciilor electronice (e-services) la dimensiune trans-europeana. Programul promoveaza serviciile de interes public care creeaza oricarui cetatean, agent economic sau administratie publica oportunitatea de a profita de beneficiile societatii informationale. Ca si in cazul altor programe europene, participarea la eTEN este conditionata de colaborarea cu parteneri din alta tara asociata la acest program comunitar. In prezent, eTEN ofera pentru proiectele de validare a pietei 50% din costurile proiectului, iar pentru dezvoltare initiala 10% din costul desfasurarii proiectului. Comisia a inaintat Consiliului si Parlamentului European propunerea de a mari finantarea la 30%, propunere deja acceptata de catre Parlamentul European si care urmeaza a fi adoptata si de catre Consiliul European.

Mai multe informatii despre programul eTEN, gestionat de Directoratul General pentru Societate Informationala si Media din cadrul Comisiei Europene, sunt disponibile la adresa http://europa.eu.int/information_society/activities/eten/index_en.htm.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro