6 milioane de euro pentru revitalizarea centrului istoric al Bucurestiului

iulie 19, 2006

"Un Bucureşti Frumos" este desfăşurat de Programul Naţiunilor Unite (PNUD) România în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti şi Guvernul României prin Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC). Scopul acestui program este de a sprijini eforturile de restaurare, reabilitare şi revitalizare a patrimoniului cultural existent în centrul vechi al capitalei. Programul beneficiază de un buget de 6,5 milioane euro, din care Guvernul acordă 6 milioane euro, prin bugetul MCC. Pe anul 2006, contribuţia MCC la Program este 2,45 milioane lei noi.

Prin reabilitarea zonei centrului istoric al capitalei Programul "Un Bucureşti Frumos" urmăreşte să creeze oportunităţi de dezvoltare durabilă şi creştere economică a oraşului. De asemenea, programul va constitui un model replicabil de către Primăria Bucureştiului pentru reabilitarea întregii zone istorice a capitalei.

Implementarea programului va debuta cu un studiu arheologic care se va efectua în cea mai veche zonă din Bucureşti. Este prima dată când se studiază această zonă din punct de vedere arheologic.

Termenul estimativ pentru începerea lucrărilor de reabilitare propriu-zise este anul 2007. Lucrările se vor efectua sub coordonarea PNUD, a Oficiului Naţional pentru Monumentele Istorice din cadrul MCC şi a Primăriei Capitalei. Firmele care vor executa lucrările vor fi selectate ulterior, după procedura prevăzută de legislaţia românească.

Programul va fi implementat în zona mărginită de Splaiul Independentei, strada Doamnei, strada Blănari şi Calea Victoriei. Primele străzi pe care vor începe lucrările vor fi strada Franceză şi strada Şelari.

Pe lângă componenta urbană care va fi dezvoltată în cadrul Programului "Un Bucureşti Frumos", PNUD România a inclus şi o componentă socială care va genera locuri de muncă şi va sprijini procesul de integrare al tinerilor proveniţi din centrele de plasament. Astfel, Programul va oferi training de specialitate în domeniul construcţiilor tinerilor defavorizaţi, post-instituţionalizaţi sau de etnie romă, pentru ca apoi să le ofere oportunităţi de angajare temporară în cadrul proiectelor de reabilitare a centrului istoric.

De asemenea, Programul are drept scop facilitarea de parteneriate public-private prin care să fie stimulate investiţiile în modernizarea clădirilor care deţin un puternic potenţial turistic şi comercial, conferind atractivitate şi prestigiu oraşului, ca viitoare capitală europeană.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro