Noua formulă a codului rutier obligă transportarea copiilor cu o înălțime sub 135 de centimetri, în dispozitive auto speciale omologate.
Dacă până acum părinților nu le era amintită importanța scaunului auto, o dată cu Hotărârea de Guvern nr. 11/2015, intrată în vigoare de la 15 ianuarie, aceștia vor fi amendați în cazul în care nu vor avea un scaun auto potrivit grupei de vârstă și construcției copilului, instalat în mașină.
Conform AAP (American Academy of Pediatrics), 93% din părinți își pun în pericol copilul încă de la ieșirea din maternitate.
Copiii, în special nou-născuții, sunt pasageri fragili, din cauza faptului că le lipsește tonusul muscular din jurul capului, gâtului și măduvii spinării. De aceea, condițiile lor de transportare trebuie să fie speciale.
Cele mai comune greșeli pe care le fac părinții atunci când își așează copiii în scaunul auto sunt de poziționare sau de instalare
93% dintre părinți fac cel puțin o greșeală de instalare sau așezare a copilului în scaunul auto care i-ar putea pune viața în pericol. Aceste greșeli sunt:
1. Părinții nu cumpără scaunul auto potrivit
Mulți părinți nu știu, însă cumpărarea unui scaun auto este o misiune mult mai complexă decât pare la primă vedere.
Scaunul potrivit înseamnă:
– asigurarea că este pentru grupa de vârstă și greutatea potrivită
– asigurarea calității și rezistenței acestuia (în special dacă scaunul cumpărat nu este unul nou);
– asigurarea compatibilității dintre acesta și modelul de mașină (dacă scaunul auto are sistem de montare ISOFIX universal, semi-universal, specific modelului de mașină, sau se prinde cu centura de siguranță clasică).
De aceea, în momentul cumpărării unui scaun auto pentru copii nou, este extrem de important să îi menționezi vânzătorului pe lângă vârsta, greutatea și înălțimea copilului, și marca și modelul mașinii.
2. Părinții nu citesc instrucțiunile de instalare și utilizare
Mulți părinți cad în mirajul intuiției și consideră că nu mai este necesar să citească instrucțiunile de instalare a scaunului auto.
Mai rău de atât, le citesc pentru a-l instala în ultima clipă, chiar înainte să își transporte nou-născutul de la maternitate, moment în care părintele este copleșit de emoții și de oboseală.
În aceste cazuri, riscul de instalare greșită a scaunului auto este foarte ridicat.
3. Părinții nu verifică data de expirare a scaunului auto
Ceea ce mulți părinți nu știu este faptul că majoritatea scaunelor auto expiră la 6 ani după fabricare. Acest aspect e important de verificat în cazul în care se cumpără un model mai vechi, sau se ia în considerare oferirea scaunului cadou unor rude sau unor prieteni.
4. Părinții poziționează scaunul în direcția greșită
Ideal este ca scaunul auto să fie poziționat în sens invers direcției de mers a mașinii, pentru a oferi o siguranță mult mai mare copilului.În mod general, copilul poate fi pus în această poziție până la vârsta de doi ani și este recomandat să nu fie mutat în direcția de mers a mașinii înainte de vreme.De preferat este ca scaunul să fie poziționat invers direcției de mers a mașinii până ce copilul crește destul astfel încât această poziție devine imposibilă. Din acel moment, părinții se pot orienta către un scaun auto cu fața în direcția de mers a mașinii.
5. Părinții poziționează scaunul în unghiul greșit
Majoritatea scaunelor auto ar trebui să aibă un indicator lateral care să confirme momentul în care acesta a fost așezat în unghiul potrivit. Scaunele auto în direcția inversă de mers a mașinii trebuie poziționate la un unghi de 45 de grade.
Montarea scaunului auto în unghiul potrivit ajută la prevenirea deplasării capului copilului în față, lucru care i-ar putea îngreuna respirația.
6. Părinții poziționează scaunul auto pe scaunul din față
Este contraindicat să se monteze scaunul auto pe scaunul din față întrucât acest loc este considerat cel mai periculos din mașină.
Copilul este mult mai în siguranță în scaunul montat pe bancheta din spatele mașinii.
Totuși, dacă nu există altă variantă, cum ar fi în mașinile cu doar două locuri, este recomandat ca scaunul să fie poziționat în sensul invers airbag-ului.
Conform CDC, în cazul unei coliziuni, scaunul auto instalat corect poate reduce riscul de moarte a copiilor cu:
• 71% la cei cu vârsta sub 1 an;
• 54% la cei cu vârsta între 1 și 4 ani;
• 45% la cei cu vârsta între 4 și 8 ani.
sursa: site SfatulParintilor
» Preluat de pe LivePr.ro - 6 greseli pe care le fac parintii atunci cand monteaza un scaun auto pentru copii
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro