6 efecte benefice ale masajului

martie 9, 2007

Un masaj de calitate facut de un terapeut te poate face sa te simti un om nou ne informeaza CNN.
Noile cercetari sugereaza ca masajul anuleaza insomnia, creste imunitatea, reduce simptomele sindromului premenstrual (PMS) si multe altele.
Elimina durerea
Cercetatorii din Seattle, Washington, au descoperit faptul ca masajul functioneaza mai bine decat tratamentele comune incluzand chiropractica si acupunctura. Nu este foarte evident de ce dar multe studii arata reducerea nivelului de cortisol (hormonul stresului) si in acelasi timp cresterea nivelului de serotonina si dopamina (hormonii responsabili de starea de placere). Aceste schimbari incetinesc ritmul cardiac, reduc tensiunea arteriala si blocheaza receptorii de durere ai sistemului nervos. Masajul intensifica totodata si circulatia sangelui la nivelul muschilor ceea ce face ca acestia sa se vindece.

Induce starea de somn
Fluctuatiile care au loc in anumite tipuri de unde ale creierului pot deopotriva sa te relaxeze sau sa te trezeasca. Masajul creste undele delta-responsabile cu somnul profund-ceea ce justifica starea de somnolenta pe care o avem in timpul somnului.

Imbunatateste concentrarea atentiei
Aceiasi cercetatori care au descoprit inducerea starii de somn in urma masajului, au descoperit si faptul ca 15 minute de masaj pe scaun poate deopotriva sa induca o stare de alerta si dinamism. Testele au aratat si ca undele creierului stimulate prin masaj sunt legate de imbunatatirea atentiei.

Fortifica sistemul imunitar
Tot masajul face mai facila lupta impotriva virusilor crescand nivelul anticorpilor responsabili de sistemul imunitar. Aceasta calitate este strans legata de faptul ca producem mai putin cortisol datorita masajului.

Diminueaza starea de stres,anxietate si depresie
Mai putin cortisol si mai multa serotonina si dopamina inseamna si mai putin stres, anxietate si stare de depresie. Partea dreapta a lobului frontal a creierului este mai activ atunci cand suntem tristi si partea stanga este mai activa atunci cand suntem fericiti. Studiile au aratat ca masajul scade nivelul de activitate in partea dreapta a lobului frontal si creste totodata nivelul de activitate in partea stanga a aceluiasi lob.

Reduce simptomele sindromului premenstrual
Un studiu realizat pe 24 de femei cu simptom premenstrual sever cum ar fi dureri sau retentie de apa sau modificari bruste de stare a aratat ca masajul poate fi un bun aliat intr-o astfel de situatie.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro