6.000 de arestări la protestele din Belarus. UE denunță scrutinul: nu a fost nici liber, nici echitabil

Autoritățile din Belarus spun că au arestat peste 6.000 de persoane în timpul a trei nopți de manifestații suprimate violent împotriva modului în care au fost organizate alegerile prezidențiale de duminică, timp în care au apărut mai multe imagini și relatări despre poliția care a bătut și reținut mai mulți protestatari, transmite The Guardian.

Liderii de opoziție au fost închiși și alungați din țară într-o represiune masivă în urma alegerilor, despre care comisia electorală a anunțat că a fost câștigată de președintele Alexandr Lukașenko.

Printre cei care au fugit se numără Svetlana Tikhanovskaya, principala candidată a opoziției, care a plecat în Lituania după o posibil amenințare împotriva propriilor copii.

Ministerul de Interne din Belarus a arestat 3.000 de persoare după mitingurile de luni seară, 2.000 după cele de marți și alte 1.000 miercuri, potrivit publicației Telegram.

Serviciul de internet din Belarus pare să-și fi revenit miercuri, după o întrerupere de aproape trei zile, făcută special parcă pentru a accentua protestele.

UE a amenințat că va impune sancțiuni pentru suspiciunile de fraudă la vot și pentru represiunea violentă a autorităților împotriva manifestanților și a anunțat vineri o reuniune de urgență a miniștrilor de externe pentru a discuta despre situația din Belarus. Cel mai înalt oficial de politică externă al blocului comunitar, Josep Borrell, a declarat că votul de duminică nu a fost „nici liber, nici corect”.

Borrell a promis o „revizuire aprofundată” a relațiilor UE cu Belarus, amenințând cu sancțiuni împotriva „celor responsabili de violența observată, arestările nejustificate și falsificarea rezultatelor alegerilor”.

„Voi convoca o reuniune extraordinară vineri după-amiază. Vom discuta chestiuni urgente şi vom aborda situaţia din Mediterana de Est, alegerile prezidenţiale din Belarus, precum şi evoluţia situaţiei din Liban”, a transmis Borrell pe contul său de Twitter.

Evoluţiile din Belarus, unde regimul reprimă manifestaţiile împotriva realegerii contestate a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, şi tensiunile dintre Grecia şi Turcia sunt apreciate ca „foarte serioase” de UE. Convocarea acestei reuniuni a fost cerută de mai multe state membre.

Belarusul se află sub un embargou privind vânzările de arme şi de material ce ar putea fi utilizat în scop represiv, iar patru responsabili au conturile blocate şi interdicţie de intrare în UE.

Pentru adoptarea de noi sancţiuni este necesară unanimitatea celor 27 de state membre.

 

Sursa: europalibera.org