5 lucruri de știut în alegerea unui Espressor

noiembrie 10, 2017

Cum ar fi să nu mai fii niciodată nevoit să te duci la cafenele selecte pentru a-ți procura cafeaua preferată, bineînțeles, la suprapreț? Cum ar fi ca pur și simplu dimineața să te trezești, să apeși un buton, să mai aștepți un minut sau două și gata, cafeaua să fie gata? Să aibă mereu acel gust perfect, să nu fie plină de zaț, prea tare, prea slabă sau cu prea mult zahăr? Sau pur și simplu, ca dimineața, înainte de a pleca la serviciu, să ai un moment doar al tău de răsfăț?

Alegerea unui espressor pare în acest caz soluția perfectă. Pe piață sunt însă extrem de multe tipuri de espressoare. Așa de multe încât creează o adevărată confuzie în rândul eventualilor cumpărători. Numai pe un site ca eMAG-ul vei vedea că sunt 433 de espressoare din care să alegi, cu prețuri care încep de la 150 de lei (dacă ai noroc să le găsești la reducere) și ajung la suma colosală de 10 000 de lei (da, ați auzit bine!). Într-o asemenea junglă de informații, în care prețurile variază extrem de mult, unele branduri producătoare sunt practic necunoscute, espressoarele au care mai de care funcții felurite (sistem Cappuccino, setare temperatură apă, curățare automată, râșniță, dispozitiv spumare, senzori de tavă etc), găsirea modelului perfect pare o misiune imposibilă.

Cu toată această multitudine de informații, sunt câteva mici detalii care ne pot indica ce espressor s-ar mula perfect pe nevoile noastre, fără a face neapărat o gaură în buget.

  1. Tipul de Espressor

Dacă ați fost vreodată într-un Coffee Shop care se respectă cât de cât, ați putut observa că persoana care prepară cafeaua (barista), în cele mai multe dintre cazuri a folosit un espressor de tip semiautomat. Cafeaua a fost măcinată în prealabil, iar apoi a fost tasată în portafiltru, după care a început procesul propriu-zis de prepare a cafelei. După care, restul e istorie, ați primit cafeaua și ați savurat-o pe drum, fără a vă gândi prea mult la aceste detalii tehnice.

Față de espressorul complet automat, care face toată treaba (trebuie să vă asigurați că este cafea, apă, lapte în espressor, iar apoi trebuie doar să apăsați butonul de pornire) cel de tip semiautomat necesită în plus cumpărarea unei râșnițe, a cărei preț mediu e undeva între 50 și 100 de lei. Cumpărarea unei râșnițe este totuși opțională, pentru că oricând există varianta să cumpărați cafeaua deja măcinată.

Cu toate că espressorul complet automat vi s-ar părea mai tentant, pe piață există relativ destul de puține modele de espressoare complet automate, iar prețul lor este unul destul de piperat. Eficiența lor se poate vedea cu adevărat atunci când sunt folosite în scop comercial. În schimb, dacă espressorul este folosit pentru uz casnic, este greu de crezut că la cineva acasă s-ar putea consuma mai mult de zece căni de cafea pe zi, deci că ar fi neapărată nevoie de un espressor complet automat. Philips EP3550/00 este de exemplu un model de espressor care mie-mi place foarte mult.

cafestar espressoare profesional

Un alt tip de espressor, extrem de cunoscut datorită modului în care i s-a făcut încontinuu publicitate de câțiva ani încoace, este cel pe bază de capsule. Se adresează persoanelor care sunt în continuă și nu mai au timpul necesar să stea să curețe după ce s-a făcut cafeaua. Cu toate că, în primă fază, pare o afacere destul de bună, nu este rentabilă. De obicei, aceste tipuri de espressoare funcționează numai cu un anumit tip de capsule. Iar costul capsulelor nu este unul de neglijat. Numai pentru o persoană singură, cu venituri peste medie, care consumă maximum două cafele pe zi, espressorul pe bază de capsule este rentabil.

 

  1. Rapiditatea cu care se prepară cafeaua

 

Nu, nu, acest criteriu de diferențiere a espressoarelor nu are legătură cu cât de grăbit dimineața este eventualul cumpărător, ci este strict legat de calitatea cafelei. Cu cât este pregătită mai repede, cu atât este mai bună.

Calitatea cafelei este dată în bună parte și de presiune. Aparatul ideal este cel care funcționează cu o presiune de 9 atmosfere. În acest fel se extrage toată tăria cafelei în scurt timp, fără a da un gust amar sau neplăcut cafelei. Dacă presiunea este mai mică de 9 atmosfere, granulele de cafea stau prea mult timp în contact cu apa, iar gustul final al cafelei este afectat. În cazul espressoarelor cu capsule, presiunea necesară trebuie să fie de aproximativ 15 bari, pentru că extracția necesită presiune suplimentară.

Se recomandă aparatele cu pompă de presiune, în detrimentul celor care funcționează pe bază de pompe de aburi. Aparatele cu pompă de presiune sunt mai grele și mai mari decât cele cu pompe de aburi.

cafestar.ro - prepararea unui espresso perfect

  1. Tipul de cafea folosit de espressor

Orice băutor de cafea care se respectă ar trebui să știe că cea mai bună cafea este cea obținută din boabe. Cu toate că necesită un efort suplimentar și cumpărarea unei râșnițe, cafeaua obținută din măcinarea boabelor pe loc își păstrează cel mai bine savoarea și tăria. Plus, știți exact ce cumpărați, spre deosebire de capsule. Cafeaua dinainte măcinată pare a fi totuși cea mai la îndemână variantă. Aici ține mai mult de preferințele personale.

Nota: aici poti gasi informatii cu privire la cele mai bune tipuri de cafea pentru espressoare si retete pentru diverse preparate.

 

  1. Componentele espressorului

Niciunul dintre noi nu ne dorim să cumpărăm ceva ca mai apoi să vedem că calitatea este îndoielnică, iar designul nu este unul practic. De aceea, trebuie să aveți foarte mare grijă la materialul din care este făcut espressorul. Alegeți espressoare cu componente metalice (inoxidabile) și nu de plastic. În timp, cele din plastic se pot foarte ușor deteriora. De asemenea, fiți atenți și la cât de multe piese se pot detașa. Acest lucru vă va ajuta atunci când doriți să spălați componentele. Dacă aveți mașină de spălat vasele, vă puteți interesa dacă componentele sunt dishwasher safe. Dacă aveți totuși așteptări mai mari, interesați-vă dacă espressorul are sistem de curățare automată. Acest lucru vă va scuti de multe bătăi de cap.

 

  1. Alte funcții

 

Dacă preferați și alte tipuri de cafea în afară de clasicul espresso, nu ar strica să vă interesați de numărul varietăților de cafea care pot fi preparate de espressor și dacă acesta are sistem de spumare încorporat.

Dacă vă temeți de posibile arsuri minore, echiparea cu sisteme de siguranță a espressorului v-ar scuti de multe neplăceri.

Iar dacă nu sunteți familiarizați încă cu procesul de preparare al cafelei în mod semiautomat/ automat, cel mai probabil ar trebui să vă interesați de un aparat care să poată fi utilizat cu ușurință, cu instrucțiuni clare și precise.

cafestar.ro - cum se prepara un espresso

În concluzie, alegerea unui espressor nu ar trebui să se facă în grabă și nici în funcție de marcă. De cele multe ori, o marcă producătoare de electrocasnice nu acordă aceeași importanță detaliilor legate de calitatea produsului ca o firmă care este specializată exclusiv pe producerea de espressoare.

Prețul contează, dar nu este prioritar. Totuși, espressoarele cu prețuri de peste 500 de lei vor fi automat mai bune decât cele care costă 200 de lei. Mizați pe naturalețe, pe tipuri de cafea care pot fi mirosite, măcinate. Capsulele de cafea nu sunt tocmai cele mai indicate.

Și nu în ultimul rând, gândiți-vă la așteptările și nevoile dumneavoastră. Aveți spațiul necesar în bucătărie pentru un espressor? Beți mai mult cafeaua în oraș? Sunteți o persoană activă? Doriți să experimentați? Sau doriți ceva simplu, comod și eficient? Sau neapărat doriți ca espressorul să aibă o anumită culoare?

 

 

Comunicat preluat de pe LivePr.ro  » 5 lucruri de știut în alegerea unui Espressor

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro