5 iunie – Ziua Mondiala a Mediului – Noaptea Mediului in Romania

Daca pe 5 iunie in lume se sarbatoreste Ziua Mondiala a Mediului, in Romania s-a asternut Noaptea Mediului. Societatea civila continua sa ia atitudine in fata distrugerii sistematice a naturii si marcheaza aceasta zi prin organizarea unor actiuni de informare si prin proteste in mai multe orase din tara. Legile ce ar trebui sa apere dreptul cetatenilor la un mediu curat nu numai ca nu sunt respectate, ci sunt schimbate astfel incat poluatorii sa isi desfasoare activitatea fara a fi deranjati. In centrul atentiei se pozitioneaza dorinta de a favoriza cat mai mult marile companii, a caror activitate dauneaza mediului, in detrimentul interesului public.

Rosia Montana, Gazele de sist, Organismele Modificate Genetic, MicroHidrocentralele, Pesticidele care omoara albinele, amenintarea Dunarii si Deltei, Defrisarile masive ale padurilor, Poluarea aerului sunt principalele directii de actiune si lupta ale societatii civile si ale cetatenilor. Cu toate acestea, vocea cetatenilor si a societatii civile razbate cu greutate in media datorita sirului nesfarsit de scandaluri politice. Agenda cetatenilor nu este agenda politicienilor.

Multumim presei care, prin relatarile de ieri, a determinat schimbarea pozitiei Primariei Capitalei astfel incat manifestatiile din Piata Universitatii-Esplanada Statuilor se vor desfasura cu avizul Primariei.

Ne adresam Presei din Romania ca, pentru Ziua Mondiala a Mediului, sa aloce spatiu pentru dezbateri pe aceste subiecte grave care nu sunt probleme izolate. De modul in care societatea va gestiona aceste probleme fundamentale, depinde calitatea viitoare a apei, aerului, pamantului si vietii in Romania. Informatii suplimentare in Anexa. Manifestatiile sunt sustinute de proteste in Bulgaria la granita Vama Veche si in Sofia.

Romani, veniti alaturi de noi pe 5 iunie!

Bucuresti Piata Universitatii Statui: orele 16.00 – 21.00 expozitie mediu, 18.00-20.00: miting
Cluj-Napoca (18.00): Piata Unirii (Tinerii Maniosi)
Mangalia (17.00) Casa de Cultura
Iasi (18.00) Parcul Copou (Organizator A.C.A.R)
Sibiu (17.00) Piata Mare
Oradea (18.00) Piata Unirii (Academia Civica)
Sighisoara (17.00) Piata Muzeului
Radauti: (18.00) Parcul Central
Timisoara, Alba Iulia: campanii de informare stradala

O initiativa Asociatia Romania Fara Ei si Coalitia pentru Mediu din Romania