5.500 de autorizatii de munca pentru lucratorii straini din Romania, aprobate pentru 2013

decembrie 17, 2012

Guvernul a aprobat, in sedinta de ieri, un numar de 5.500 de autorizatii de munca ce pot fi eliberate in anul 2013, un numar egal cu cel stabilit pentru anul 2012.

Astfel, pentru lucratorii permanenti s-a stabilit eliberarea unui numar de 3000 de autorizatii de munca, alte 900 pentru lucratorii detasati, 800 pentru cei inalt calificati, 100 pentru lucratorii sezonieri, 200 pentru lucratorii stagiari, 300 pentru sportivi, 100 pentru lucratorii transfrontalieri si inca 100 de autorizatii nominale.

In situatia in care, pe parcursul unui an, numarul total al cererilor este mai mare decat cel stabilit prin hotararea initiala de Guvern, acesta poate fi suplimentat, la propunerea MMFPS, printr-un nou act normativ, in baza unui memoriu justificativ. La fel se va proceda si in cazul redistribuirii autorizatiilor de la o categorie la alta, in functie de solicitari.

De exemplu, in luna septembrie a.c., a fost adoptata HG nr. 925/2012 pentru modificarea art.1 alin. (2) lit.a) si b) din HG nr. 1261/2011 privind stabilirea numarului autorizatiilor de munca ce pot fi eliberate strainilor in anul 2012, pentru a suplimenta cu 700, prin redistribuire, numarul de autorizatii aprobate initial pentru categoria lucratorilor detasati (700). Astfel, din cele 3000 de autorizatii alocate lucratorilor permanenti, 700 au fost redistribuite la categoria lucratorilor detasati, ajungandu-se la un total, pe aceasta categorie, de 1400 de autorizatii, pastrandu-se totodata neschimbat numarul total de 5.500 prevazute de lege.
Anul acesta, pana la data de 31 octombrie, au fost eliberate 2.454 autorizatii de munca, din care:
· 1488 pentru lucratori permanenti (19 pentru straini care se afla la studii in Romania si au drept de munca, conform legii, si 4 pentru reintregirea familiei),
· 94 pentru lucratori inalt calificati
· 658 pentru lucratori detasati,
· 190 pentru sportivi si
· 1 pentru lucratori transfrontalieri.

Necesitatea de a asigura forta de munca ceruta in unele sectoare de activitate sau meserii, neacoperita din cauza emigrarii lucratorilor romani, prevenirea cresterii numarului de lucratori straini care lucreaza in Romania fara forme legale precum si transpunerea in legislatia nationala a reglementarilor Uniunii Europene, sunt cateva dintre motivele care stau la baza elaborarii actului normativ prin care se stabileste anual numarul de autorizatii de munca ce pot fi eliberate, in baza carora cetatenii statelor terte vor avea dreptul sa fie incadrati in munca sau detasati in Romania la un singur angajator si pe o singura functie.

Principalele domenii de activitate, respectiv, primele zece, in care s-a inregistrat un numar semnificativ de locuri de munca vacante, in luna septembrie 2012 au fost: fabricarea articolelor de imbracaminte – 623, lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale – 162, comert cu amanuntul in magazine nespecializate – 153, fabricarea de echipamente casnice – 142, fabricarea de mobila – 105, fabricarea incaltamintei – 97.

Numarul autorizatiilor ce pot fi eliberate strainilor pentru incadrarea in munca pe teritoriul Romaniei se stabileste anual, prin Hotarare a Guvernului, in conformitate cu prevederile OUG nr. 56/2007 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei, aprobata prin Legea nr. 134/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, la propunerea Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, in concordanta cu politica privind migratia fortei de munca si cu situatia pietei muncii din tara noastra.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro