41 de operatori de apa pot intra in faliment

octombrie 18, 2012

In data de 19.10.2012, membrii Patronatului Apei din Romania (operatorii regionali de furnizare a serviciilor de apa si de canalizare) se intrunesc in sedinta de Birou Permanent Largit, la Paltinis – Sibiu, la sala de conferinte a Hotelului Casa Turistilor, incepand cu ora 09,30. Tema prioritara de analiza si dezbatere a intalnirii este actuala situatie privind implementarea Proiectelor pe Programul Operational Sectorial de Mediu - Axa 1.

La sedinta, pe langa reprezentantii operatorilor regionali, vor participa si Ministrul Mediului - Rovana Plumb, Eugen Teodorovici – Consilier de Stat, Ciprian Ghioc - director Directia AM POS Mediu, precum si reprezentanti ai Ministerului de Interne, Ministerului de Finante, ANRSC, ANRMAP.

In Romania, pentru conformarea cu directivele europene privind protectia mediului se desfasoara Programul Operational Sectorial de Mediu – Axa Prioritara 1, program finantat de Uniunea Europeana. La ora actuala, 41 de operatori regionali din tara, in domeniul alimentarii cu apa si al canalizarii, au semnat contracte de finantare cu Ministerul Mediului in cadrul acestui proiect national. Mai mult, majoritatea operatorilor, beneficiari ai programului, au semnat si contractele de lucrari aferente.
Potrivit regulilor Programului Operational Sectorial Mediu si in conformitate cu dispozitiile Contractelor de Finantare incheiate cu Ministerul Mediului si Padurilor, sistemul de finantare al Proiectelor de investitii se deruleaza in urmatoarea modalitate:
- Operatorii Regionali, in calitate de Beneficiari ai Proiectelor, solicita initial Ministerului Mediului si Padurilor acordarea cotei de prefinantare, in valoare de 15% din cuantumul total al fondurilor proiectelor;

- Pe parcursul derularii contractelor, lucrarile executate si serviciile prestate sunt platite de catre Beneficiari – operatorii regionali, initial din fonduri asigurate din prefinantare si, ulterior, din rambursarile primite de la institutiile de resort din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor (Autoritatea de Management POS Mediu si Organismele Intermediare).

Cu alte cuvinte, pentru sustinerea si finalizarea investitiilor, Beneficiarii trebuie sa achite catre Antreprenori si Prestatori contravaloarea lucrarilor si serviciilor executate, urmand ca aceste sume sa fie recuperate (integral sau partial), prin cereri de rambursare, de la Ministerul Mediului si Padurilor.

In aceste conditii, pentru buna desfasurare a investitiilor planificate, este esential ca demersurile Beneficiarilor sa fie sustinute prin rambursarea corecta si operativa a cheltuielilor efectuate de acestia pentru sustinerea executiei lucrarilor si serviciilor contractate.

Pe fondul deficitului financiar bugetar si al actualei suspendari de plati aplicate la nivelul Programului, si, implicit, al sistarii rambursarilor, Beneficiarii se afla in imposibilitatea de a mai sustine din punct de vedere financiar evolutia proiectelor, cu riscuri exponentiale dupa cum urmeaza:

• Intrarea Operatorilor Regionali in situatia de incapacitate de plata, din cauza inexistentei unei alte surse de finantare a proiectelor in derulare;
• Suspendarea de catre Antreprenori si Consultanti a executarii lucrarilor/prestarii serviciilor contractate;
• Rezilierea unilaterala de catre acestia a contractelor incheiate, cu solicitarea catre Beneficiari de plata a daunelor interese si a penalitatilor de intarziere corespondente;
• Blocajul la nivel national al absorbtiei fondurilor nerambursabile alocate;
• Blocarea proiectelor dezvoltate in paralel de autoritatile publice locale;
• Imposibilitatea de a mai finaliza investitiile in conformitate cu prevederile Contractelor de Finantare incheiate, cu aplicarea imediata de corectii financiare catre operatorii regionali si la nivel national;
• Aplicarea de catre Comisia Europeana a procedurii de „infringement” la nivelul statului roman, pentru neconformarea cu Directivele Comisiei Europene referitoare la indeplinirea la termen a conditionalitatilor de mediu.
In esenta, suspendarea rambursarilor catre Beneficiari conduce la riscul blocarii intregului sistem de derulare a programelor cu finantare europeana, punand in pericol inclusiv accesarea etapei a doua a Fondurilor de Coeziune 2014-2020.
La cauzele de blocaj financiar al proiectelor europene concura, pe langa sistarea platilor, si urmatorii factori negativi:

1. Aplicarea corectiilor financiare:
Prevalandu-se de dispozitiile O.U.G. nr. 66/2010, pentru eventuale „suspiciuni” constatate, autoritatile cu competente de verificare si control aplica in mod sistematic corectii financiare la nivelul valorii contractelor de lucrari si servicii incheiate de Beneficiari in cadrul Proiectelor.

Sumele astfel stabilite sunt recuperate de la Beneficiari din cuantumul rambursarilor sau, in mod direct, cu titlu de creanta la bugetul de stat, din fondurile distincte ale Operatorilor Regionali, crescand in acest mod deficitul de fonduri pentru plata lucrarilor executate.

Majoritatea corectiilor financiare aplicate in prezent sunt datorate procedurilor de achizitii publice si a ordinelor de variatie emise pe parcursul derularii contractelor. Operatorii Regionali au aplicat legislatia nationala in vigoare, procesul de achizitie fiind derulat transparent, cu implicarea directa a tuturor autoritatilor cu competente de reglementare si control, respectiv: ANRMAP, UCVAP, CNSC, AM POS Mediu, Organismele Intermediare de mediu.

2. Modificarea prevederilor legale referitoare la sistemul de finantare, in timpul derularii Proiectelor contractate:
In conditiile in care la momentul demararii Proiectelor, cota maxima legala de prefinantare acordata a fost de 30% din valoarea eligibila, pe parcursul derularii au intervenit o serie de modificari legislative (O.M.M.P. nr. 2548/2009 si 2359/2011), care au diminuat-o la 10%, in conditiile in care beneficiarii au semnat contractele de realizare a proiectelor cu o suma de prefinantare de 30%.

Urmare acestor modificari aparute ulterior semnarii contractelor de lucrari, s-a ajuns in prezent ca unii Operatori Regionali sa se afle in situatia imposibilitatii de a mai sustine financiar derularea investitiilor.

Daca institutiile statului nu vor debloca aceasta situatie, operatorii regionali vor intra in incapacitate de plata, ceea ce poate duce la falimentul lor si implicit la suspendarea serviciilor de alimentare cu apa si canalizare catre toti consumatorii deserviti de acesti operatori regionali.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro