4 zile pana la evenimentul undergound al verii

FânFest cu un pas mai aproape

Organizatorii FânFest au obţinut în instanţă accesul neîngrădit al autoturismelor participanţilor către locul de desfăşurare al festivalului, pe platoul Jig-Văidoaia, după ce compania Cuprumin S.A. Abrud a încercat să blocheze singura cale de acces pe platou. În prealabil, organizatorii au epuizat toate căile de convingere şi dialog posibile, fiind obligaţi în cele din urmă să recurgă la justiţie. Cuprumin, compania de stat ce deţine obiectivul Roşia Poieni (carieră de exploatare la suprafaţă a cuprului) a refuzat să acorde în acest an accesul autoturismelor pe platoul Jig-Văidoaia, pe motivul că participanţii ar putea intra prin efracţie în obiectivul minier. Acelaşi drum a fost folosit în 2004 pentru prima ediţie a festivalului, neexistând nici un incident în acest sens. Drumul industrial care leagă DN 74 şi DN 75 reprezintă singura cale de acces auto pe platoul Jig-Văidoaia. Conform raportului Poliţiei Rutiere Abrud, nu există un alt traseu practicabil pentru autoturisme care să respecte standardele de siguranţă rutieră. „Am dovedit o dată în plus că Fânfest-ul va avea loc în pofida tuturor piedicilor puse. Vă aşteptăm pe toţi la Roşia Montană”, a declarat Eugen David, preşedintele Alburnus Maior.

Turul bicicliştilor Cluj-Napoca – Roşia Montană 2005

20 de biciclişti au pornit spre Roşia Montană pentru a promova FânFest şi a transmite un mesaj de solidaritate oamenilor din Roşia Montană. „Am decis să organizăm acest tur pornind de la experinţa extraordinară de anul trecut, când am parcurs aceeaşi distanţă pe jos. Mesajul nostru este simplu „Salvaţi Roşia Montană! Celebraţi viaţa!”, declară Andrada Bindea, organizatoarea Turului Bicicliştilor. „Aşteptăm ca pe traseu să ni se alăture şi alţi biciclişti care doresc să susţină campania”, mai spune aceasta. Traseu parcurge cei 134 de km dintre Cluj-Napoca şi Roşia Montană, cu oprire în Buru şi Bistra. Bicicliştii vor fi întâmpinaţi de roşieni în Piaţa Veche a localităţii cu plăcinte moţeşti.

Prezentare despre rezistenţa locală faţă de proiecte miniere aurifere în Turcia

Ustun Reinhart, campaigner de mediu turco-canadian, va sosi la Roşia Montană pentru a susţine, sâmbătă, 27 august, ora 18.00 o prezentare despre rezistenţa locală a unor comunităţi din Turcia faţă de proiecte miniere aurifere cu impact negativ asupra mediului. Ustun Reihdart este specializat in actiuni legistative si actionari in instanta a companiilor miniere care polueaza.

Noul El Dorado

Filmul documentar despre Roşia Montană al lui Tibor Kocics va fi prezentat în premieră în România sâmbătă, 27 august, de la ora 19.00. Filmul s-a bucurat deja de aprecierea publicului internaţional, câştigând numeroase premii la festivaluri de profil din lume. „Aurul a devenit blestemul nostru” reiese din documentarul de 76 de minute care surprinde viaţa localnicilor din Roşia Montană între preconizatul proiect minier de exploatare cu cianuri, frica unui posibil dezastru de mediu şi ameninţarea cu dispariţia a caselor şi cimitirelor vechi de sute de ani.