396,9 milioane euro nerambursabili prin Programul PHARE

octombrie 18, 2005

Comitetul de Gestiune Phare al Comisiei Europene a aprobat la Bruxelles, in data de 14 octombrie, proiectele PHARE propuse de Ministerul Finantelor Publice pentru programul Phare 2005, prin care se acorda Romaniei 396,9 milioane euro asistenta financiara nerambursabila.

Comisia Europeana a aprobat, de asemenea, alocarea suplimentara a 24,6 milioane euro in vederea sprijinirii unor masuri specifice de reabilitare a infrastructurii afectate de inundatiile care au avut loc in Romania in vara acestui an si de prevenire a efectelor unor astfel de evenimente.

Propunerea financiara Phare 2005 a fost elaborata de Comisia Europeana in colaborare cu Ministerul Finantelor Publice (Coordonator National al Asistentei financiare nerambursabile), pe baza documentelor tehnice propuse de Romania in cadrul exercitiului de programare. Propunerea financiara mentioneaza de asemenea bugetul indicativ prevazut pentru ultimul exercitiu de programare Phare 2006, care este de aproximativ 439 milioane euro.

Prin intermediul programului PHARE 2005 continua sustinerea financiara a strategiilor pentru cele opt sectoare incluse in abordarea multianuala 2004-2006 (reforma administratiei publice, reforma sistemului judiciar, problema minoritatilor, agricultura, protectia mediului, managementul frontierelor, finante publice si coeziune economica si sociala).

Propunerea financiara Phare National 2005 este structurata in cinci sub-programe:

- Sub-programul „Criterii politice”, ce contine atat proiecte incluse in trei sectoare multianuale (reforma administratiei publice, problema minoritatilor si reforma sistemului judiciar) cat si un proiect anual in domeniul societatii civile;
- Sub-programul „Indeplinirea obligatiilor legate de adoptarea acquis-ului comunitar”, acoperind proiecte din patru sectoare multianuale (managementul frontierelor; finante publice; agricultura; protectia mediului), precum si proiecte anuale din domeniile: piata interna, protectia proprietatii intelectuale si industriale, statistica, energie, transporturi;
- Sub-programul „Coeziunea economica si sociala”, ce cuprinde proiecte pentru constructie institutionala si investitii conforme cu documentul programatic multianual. Aceste proiecte sunt structurate pe domeniile: protectie sociala, sustinerea IMM-urilor, instruire vocationala, resurse umane, incluziune sociala si pregatirea pentru fondurile structurale;
- Sub-programul “Facilitatea pentru activitati de administrare a fondurilor Comisiei Europene”, ce contine proiecte anuale privind managementul fondurilor comunitare si pregatirea sistemului national de evaluare;
- Sub-programul “Programe comunitare”, vizand participarea la programele comunitare si sprijin pentru participantii la schemele de mobilitate Erasmus si Comenius (din Programul comunitar Socrates II) si ajutor pentru imbunatatirea participarii Romaniei la Programul cadru 6 in domeniul cercetarii.

Memorandumul de finantare PHARE National 2005 va fi semnat de catre reprezentantul abilitat al Guvernului Romaniei si reprezentatul Comisiei Europene in perioada imediat urmatoare. (MFP)

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro