Instalarea unui gard la o ferma este o sarcina care te poate costa atat timp cat si bani. Inainte de a lua o decizie, ia in considerare toate optiunile si modul in care acestea se vor potrivi cel mai bine fermei tale. Noi iti sugeram 3 optiuni:
1. Gard din lemn
In mod traditional, lemnul este considerat a fi cea mai buna alegere pentru garduri, acesta fiind deseori taiat si prelucrat chiar la ferma. Fermierii tineri considera ca gardul realizat din lemnul de esenta tare provenit de la copaci in varsta este cel mai indicat, deoarece este cel mai longeviv, putand dura chiar si 100 de ani daca este bine intretinut. Din pacate, in ziua de azi, acest tip de lemn este, in general, indisponibil pentru constructia de garduri. De aceea, fermierii opteaza pentru garduri din lemn de cherestea. Acest tip de lemn este, de regula, moale si necesita o intretinere atenta. In climatul umed, gardul din lemn de cherestea are o speranta de viata de aproximativ 20 de ani, avand nevoie de vopsire o data la cativa ani. Fara o intretinere adecvata, gardul din lemn va suferi. Cheresteaua tratata sub presiune, care nu necesita colorare si vopsire, dureaza aproximativ sapte ani, dar are un cost mai mare decat cheresteaua tratata.
Desi lemnul este rar utilizat in zilele noastre pentru imprejmuirea marilor perimetre ale fermelor, acesta poate fi o alegere buna atunci cand vine vorba de ferme mai mici, avand un pret destul de accesibil.
2. Gard din sarma ghimpata
Sarma ghimpata, dezvoltata in 1853 de catre texanul William H. Meriwether, a fost utilizata pentru imprejmuirea fermelor din zonele aride ale Americii de Nord, unde lemnul era destul de rar. Cu toate acestea, sarma ghimpata este un material destul de dificil de abordat – poate rupe usor hainele si risca ranirea fermierului. Este, de asemenea, periculos pentru animalele care se prind in sarma, adesea cauzand leziuni atat de grave incat animalele ranite ajung sa necesite eutanasiere, acest lucru fiind valabil in special la cai. Sarma ghimpata este, din pacate, singurul “gard legal” in unele state din SUA.
Gardul electric ofera o mare flexibilitate si necesita o intretinere destul de redusa daca este construit in mod corespunzator. Este, de asemenea, o optiune relativ ieftina si eficienta in ceea ce priveste sanatatea fermierului si a animalelor. Acesta ofera acelasi tip de reactie la care animalele sunt obisnuite intr-un mediu de turma. Animalul care se atinge de gard, va simti o usoara tensiune, destul de mare incat sa ii atraga atentia ca nu este bine sa atinga gardul, dar destul de mica incat sa nu il raneasca.
Gardurile electrice moderne se bazeaza pe un “energizator”, numit uneori incarcatorul gardului sau controlerul gardului. Energizatorul trimite impulsuri scurte de energie prin fire. Gardul are in componenta si un condensator intern care stocheaza electronii pana cand este plin; atunci cand un animal atinge gardul, condensatorul elibereaza ceea ce a stocat ca un impuls al energiei. Un puls scurt si intens este mai eficient pentru a atrage atentia animalului fara sa il raneasca decat un puls lung si mai putin intens.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro