3 motive pentru a sustine examenul de bacalaureat la geografie. Solutii utile pentru o invatare eficienta si rapida a materiei

aprilie 17, 2019

Denumit si “examenul maturitatii”, examenul de bacalaureat poate reprezenta o adevarata piatra de incercare pentru absolventii de liceu!  Volumul mare de informatii, precum si unele notiuni abstracte pe care trebuie sa le asimileaze ii solicita destul de serios. Iar pregatirea trebuie inceputa din timp, cu multa metoculozitate si dupa o strategie bine pusa la punct!

 

La fel stau lucrurile si in cazul geografiei, care, prin statutul sau, este disciplina de examen pentru absolventii profilului uman din cadrul filierei teoretice, specializarile stiinte sociale si filologie.

 

Pregatirea pentru examenul de bacalaureat se poate realiza la scoala sau individual. Totodata, viitorii absolventi pot apela si la cateva sedinte de meditatii geografie BAC.

 

Studiul geografiei si aparitia conceptului


Geografia, este prin excelenta, stiinta care studiaza Pamantul si fenomenele care se petrec aici, care tin de geologie, trepte de relief, clima, hidrografie, soluri, vegetatie si fauna.

Studiul din cadrul orelor de meditatie geografie bac se vor axa pe patru directii traditionale de cercetare, si anume:

  • analiza spatiala a fenomenelor naturale si umane;
  • studiul fizic al locurilor si regiunilor;
  • studiul relatiei om-fenomene ale naturii;
  • dezvoltarea urbana si economica

Termenul de “geografie” a fost folosit, pentru prima data, de catre celebrul geograf grec Eratosthenes (276-194 iHr).

 

Revenind, acum, la examenul de bacalaureat si la oportunitatile de a alege materiile la care urmeaza sa se sustina “examenul maturitatii”, putem identifica trei argumente solide in favoarea optarii pentru geografie:

 

Geografia este o disciplina care iti dezvolta gandirea critica si analitica


Prin prisma modului in care sunt concepute subiectele de examen, geografia are menirea de a stimuli dezvoltarea gandirii critice si analitice. Fata de alte discipline din aria curricular “Om si societate” varietatea subiectelor de examen este uriasa. De asemenea, si diversitatea si complexitatea itemilor formulati. In abordarea subiectelor la scoala sau la orele de meditatii geografie bac, se merge pe intelegerea si rezolvarea itemilor obiectivi, cu raspuns multiplu si de completare. Primul subiect este rezervat geografiei continentului european, iar cel de-al doilea, geografiei Romaniei. In cuprinsul celui de-al treilea subiect sunt abordate subiecte, in general, itemi semi-obiectivi si obiectiv, care vizeaza “Problemele fundamentale ale Europei, Romaniei si Uniunii Europene”.

 

Subiectele la geografie bac se bazeaza doar intr-o mica masura pe reproducerea de informatii


Prin natura lor, subiectele de bac la disciplina geografie, se bazeaza doar intr-o mica masura pe reproducerea de informatii. Subpunctele D si E de la subiectele I si II invita elevul sa precizeze si sa prezinte comparativ, trei asemanari si trei deosebiri dintre clima/relieful a doua state din Europa/ a doua unitati de relief din Romania, respectiv sa precizeze si sa explice o cauza si o consecinta a unui fenomen geografic cunoscut la nivel european/ care priveste tara noastra.

 

 

Fara o buna capacitate de analiza si de operare cu conceptele de baza, elevul nu ar putea primi punctajul maxim. Nu este suficient doar sa precizezi o cauza/consecinta,  acestea trebuie explicate mai in detaliu, apeland la cunostintele dobandite in timpul orelor sau in cadrul sedintelor de meditatii geografie bac.

 

Subiectul al III-lea vizeaza o serie de itemi semi-obiectivi, cu raspuns scurt, cateva calcule de efectuat utilizand informatiile din tabel, si, in fine, explicarea unui fenomen geografic sau geo-economic reprezentativ pentru Romania.


Stiri diverse, din educatie. Fii la curent cu tot ce se intampla! ?


O ocazie unica pentru a "citi" o harta muta


Geografia ofera, poate, singurul prilej de a invata cum se "citeste" o harta muta. Concret, pe o harta a Europei sau a Romaniei, proaspatul absolvent de liceu trebuie sa identifice nume de orase, rauri sau unitati de relief din Europa/Romania. In acest sens, memoria vizuala joaca un rol determinant.

 

Fara o buna memorie vizuala nu se poate promova examenul de bacalaureat la aceasta frumoasa si provocatoare disciplina!

In concluzie, geografia moderna este o disciplina cuprinzatoare, care incearca sa inteleaga Pamantul, cu toate complexitatile sale naturale si artificiale, nu doar unde sunt obiectele, dar si cum au fost create. Iar orele de meditatii geografie bac isi propun sa desavarseasca pregatirea viitorului absolvent si sa ii formeze deprinderile necesare pentru a se familiariza si a intelege complexitatile naturale si artificiale ale Pamantului.

 

 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro