24 de ani, vârsta începerii declinului cognitiv

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Simon Fraser din Canada, începând cu vârsta de 24 de ani, activitatea creierului uman începe să încetinească, instalându-se declinul cerebral.

Studiul a fost realizat pe câteva mii de jucători pasionaţi de computer. Acesta a evidenţiat o scădere universală a capacităţilor cognitive care începe mult mai devreme decât credeau specialiştii în trecut. Savanţii canadieni spun că maximul funcţiilor cognitive se atinge înainte de a împlini vârsta de 25 de ani.

Studiul realizat pe un număr de 3.305 persoane  pasionate de jocul StarCraft 2 cu vârstele cuprinse între 14 şi 44 de ani a fost înregistrat şi cu ajutorul camerelor video, conform dailymail.co.uk. Imaginile pot fi vizionate cu uşurinţă, acestea reprezentând multe ore valoroase de decizii cognitivo-strategice luate în timp real, la diverse niveluri de îndemânare ale jucătorilor.

“După vârsta de 24 de ani, jucătorii au arătat o scădere a vitezei cognitive, despre care se ştie că este importantă pentru a face performanţă. Acest declin al performanţei cognitive este prezent chiar la mai multe niveluri de îndemânare”, a spus Joe Thompson, coordonatorul studiului.

Rezultatele studiului demonstrează că performanţele cognitive nu sunt stabile la vârsta adultă, ci se află într-o mişcare continuă, şi că performanţele din viaţa de zi cu zi reprezintă un rezultat al acţiunii constante dintre schimbare şi adaptare.