22 de unitati de productie a carnii de pasare au fost inchise

Sâmbătă, 20 mai 2006, ora 12:00, la sediul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, a avut loc şedinţa Comandamentului Central Antiepizootic, condusă de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur.

La briefingul de presă de după comandament, ministrul Gheorghe Flutur a precizat că autorităţile sanitar-veterinare din România desfăşoară un control amplu al unităţilor de producţie a cărnii de pasăre din România. Ministrul Agriculturii a afirmat, în baza datelor prezentate în comandament, că au fost deja verificate 295 de unităţi din 29 de judeţe. 63 dintre acestea primit amenzi şi avertismente pentru condiţiile de funcţionare, iar din acestea 63, un număr de 22 au fost închise temporar până la implementarea măsurilor de biosecuritate necesare.

Ministrul Gheorghe Flutur a precizat că numărul focarelor confirmate a rămas acelaşi, adică 20 (16 în Braşov, 3 în Vrancea şi 1 în Covasna). Numărul suspiciunilor de gripă aviară este de 31 în această dimineaţă, diferenţa fiind dată de câte o nouă suspiciune în judeţele Vrancea, Neamţ şi Sibiu (la periferia municipiului Sibiu). Acum suspiciunile sunt 11 în BV, 3 în BZ, 3 în BC, 2 în VN, 4 în VL, 2 în PH, 2 în SB, 1 în AB, 1 în NT şi 2 în B.

Gheorghe Flutur a precizat de asemenea că se lucrează în minister la un act normativ prin care Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară va fi reorganizată şi va trece în subordinea Ministerului Agriculturii.