2013 - Drum economic european greu de parcurs. Romania nu mai are timp de rataciri

decembrie 20, 2012

Criza economica implineste 4 ani. Nu-i dorim viata lunga.
Acum 4 ani, aisbergul crizei economice si financiare a lovit din plin economiile europene. Impactul crizei a scos la iveala probleme vechi si dureroase, a caror solutionare nu a fost posibila pe termen scurt. Luata in parte, economia fiecarei tari europene a fost mai mult sau mai putin afectata, iar Grecia chiar a cazut victima propriilor slabiciuni de sistem. Iata ca si dupa 4 ani, turbulentele economice inca ne mai dau de furca. Intram in al cincilea an de la ceea ce poate fi catalogat drept „inceputul dezastrului economic”, iar anul 2013 nu se arata a fi deloc un an usor nici pentru Romania, nici pentru UE.
Uniunea Europeana continua sa se confrunte cu efectele crizei. Criza datoriilor suverane inca mai produce leziuni statelor din zona euro. În timp ce zona euro e in recesiune, iar prognozele pentru anul 2013 indica o stagnare economica, apar noi motive pentru a fi retinuti in optimismul cu care privim anul ce bate la usa.

UE si zona euro inchid anul 2012 pe minus
Cu un an in urma, prognozele de crestere economica pentru UE si zona euro erau mult mai optimiste decat realitatea de azi. Lucrurile nu s-au desfasurat insa asa cum se asteptau economistii si liderii politici. La sfarsit de an 2012, scaderea UE este prognozata la 0,3% din PIB, iar cea din zona euro la 0,4% din PIB. Practic, si anul 2012 a stat sub semnul recesiunii. 11 state europene vor inchide pe minus si din fericire, Romania scapa la limita de a se numara printre ele. Estimarile pentru economia romaneasca arata o crestere de 0,8% din PIB, o crestere firava, de care nici in momentul de fata nu suntem siguri.

Stagnare economica pentru zona euro pana la sfarsitul anului 2013
Nici anul 2013 nu va fi un an prea bun pentru economia europeana. Zona euro va intra cu stangul in anul ce urmeaza. Prognozele arata o crestere economica anemica, de doar 0,1% pentru zona euro si de 0,4% pentru UE, relansarea economica fiind asteptata abia in a doua jumatate a anului. Însa aceste cifre sunt optimiste comparativ cu cele lansate de firmele de consultanta private. Spre exemplu, Ernst&Young asteapta o scadere de 0,2% pentru zona euro in anul ce urmeaza. Chiar daca previziunile pentru Romania indica o crestere economica de 2,2%, nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece, ci sa fim precauti. Daca nu vom reusi sa absorbim fonduri europene si sa cream locuri de munca, acest optimism retinut al prognozelor va fi infirmat de realitate. Întreaga Europa este inca in ape tulburi, iar Romania este puternic legata de corabia europeana, prin urmare va fi in continuare afectata de evolutiile negative din zona euro.

Anul 2013 va sta sub semnul unui somaj ridicat
Vestile pe care le aduce anul 2013 nu sunt deloc imbucuratoare pentru somerii aflati in cautarea unui loc de munca. În zona euro rata somajului va creste de la 11,3%, cat se estimeaza pentru acest an, la 11,8% in 2013, iar la nivelul intregii UE de la 10,5% la 10,9%. Situatia nu este deloc imbucuratoare pentru Romania, chiar daca cifrele estimeaza o rata a somajului de 7,3% pentru anul 2013, comparativ cu 7,4% in acest an. Scaderea este nesemnificativa, cu atat mai mult cu cat ultimul recensamant ne arata un exod al populatiei in tarile vest europene. Este de maxima necesitate si urgenta crearea de noi locuri de munca. Romanii nu au nevoie de ajutoare de la stat sa manance o paine, ci au nevoie de un loc de munca stabil pentru a-si castiga painea de zi cu zi.

Romania are o inflatie europeana, dar in 2013 lucrurile nu vor mai sta la fel
Deloc imbucurator pentru Romania, rata inflatiei va creste de la 3,5% in acest an la 4,9% anul viitor, conform previziunilor Comisiei Europene. Asta in conditiile in care inflatia din zona euro si cea de la nivelul intregii UE este prognozata sa scada cu cate 0,7 puncte procentuale fiecare. Asta inseamna cresteri de preturi si in anul 2013, un an in care romanul deja paseste cu buzunarul mai subtire de la atatea scumpiri. În ultimii 4 ani de zile, atat consumatorii, cat si companiile s-au obisnuit sa stranga cureaua. Este nevoie de stimularea consumului pentru a da drumul economiei, iar cresterile de preturi nu vor face altceva decat sa descurajeze consumul.

Haosul a trecut. Cand se va sfarsi nepriceperea?
În ultimele 7 luni, guvernul Ponta ne-a demonstrat ca ii este mult prea greu sa tina carma economiei. A ales calea luptelor politice si se dovedeste inapt pentru o batalie economica de lunga durata, in care intra o data cu anul 2013. Daca 7 luni am auzit vorbe goale, de-acum este momentul faptelor. Romanii asteapta crearea locurilor de munca promise, atragerea investitorilor, absorbtia fondurilor europene si cresterea economica, un nivel de trai asemanator celui european.
 

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro