Situatia economica a IMM-urilor va continua sa se deterioreze Si in 2010, manifestndu-se prin restructurari de personal Si o contractie a pietei care va avea ca efect falimentul multor intreprinderi. Potrivit unui sondaj realizat de Uniunea Nationala a Patronatului Roman perioada 19-23 octombrie, intreprinzatorii romani sunt pesimisti in ceea ce priveste revenirea economiei romanesti in anul 2010.
Peste 62% dintre cei 2000 de manageri de IMM care au raspuns la ntrebarile sondajului sustin ca anul 2009 va nsemna o scadere a cifrei de afaceri fata de anul precedent. Dintre acestia, 37% spun ca cifra de afaceri a scazut cu peste 20% fata de 2008. Procentele dramatice de scadere a cifrei de afaceri au fost pentru cei mai multi manageri neanticipate in 2008, fapt care a dus si la o contractie foarte rapida a costurilor de personal si de productie. Lipsa unei previziuni asupra acestei contractii a profitabilitatii a dus la imposibilitatea multor firme de a-si onora angajamentele financiare stabilite prin bugetele din 2008. Astfel, 33% din managerii chestionati recunosc faptul ca inregistreaza restante la plata obligatiilor fiscale catre bugetul de stat. Desi achitarea obligatiilor catre stat sau banci reprezinta o prioritate a antreprenorilor, 16% recunosc faptul ca sunt in imposibilitatea de a face fata acestor angajamente.
In ceea ce priveste previziunile antreprenorilor pentru finalul acestui an, acestea sunt impartite aproape egal ntre optimism Si pesimism. 35% dintre cei chestionati aSteapta o creStere, acestia fiind cei care activeaza cu preponderenta in comert. Apropierea sarbatorilor de iarna este asteptata de multi comercianti pentru a-si recupera pierderile acumulate pe parcursul anului. In tabara opusa sunt cei 30% dintre manageri de companii care activeaza in domeniul serviciilor si al constructiilor. Daca 2009 a fost un an dificil pentru constructori, iarna acestui an este una dintre perioadele de cumpana pentru IMM-urile din acest domeniu.
Cum arata 2010 pentru antreprenorii romani
Des in 2010 se asteapta o revigorare a economiei, recentele conflicte politice au determinat o noua reevaluare a bugetelor pentru urmatorul an. Cei mai multi manageri sustin ca situatia economica a Romniei nu se poate imbunatati in lipsa unor masuri politice coerente. 42% dintre cei chestionati spun ca instabilitatea politica este cauza prelungirii crizei economice. Daca la inceputul anului majoritatea managerilor credeau ca principala cauza a crizei economice este contractarea economiei la nivel mondial, in 2010 factorul politic este principalul motiv. 29% dintre cei chestionati cred ca economia romneasca este in scadere ca urmare a factorului international, in timp ce 23% recunosc ca blocajul financiar este cauzat de o politica deficitara de creditare a bancilor n 2008. Cu toate acestea nici unul dintre cei chestionati nu au raspuns pozitiv la intrebarea referitoare la posibile deficiente de management intre motivele de scadere a profitului.
Asteptarile pentru 2010 sunt lipsite de optimism. 29% dintre antreprenori nu vor face nici o investitie sau vor opri investitiile in derulare. 26% anticipeaza un nou val de restructurari chiar din luna ianuarie iar 10% dizolva bugetele de promovare. Optimisti sunt doar 28% dintre cei chestionati, care sustin ca nu vor lua masuri cu impact negativ. Dintre cei care spun ca 2010 va fi un an mai bun, 27% se bazeaza pe accesarea fondurilor europene iar 30% pe investitii finantate din alte surse. In majoritate, antreprenorii sustin ca fara o investitie in tehnologie sau in dezvoltarea unor alte linii de productie nu vor putea performa in conditiile economice actuale.
Previziunile managerilor in ceea ce priveste evolutia politica si economica a Romniei in anul care urmeaza sunt dintre cele mai pesimiste. In cazul unei majorarari a TVA sau a CAS, mai mult de jumatate (55%) au ca prima solutie cresterea preturilor. Urmatoarea optiune este reducerea salariilor (39%) Si cei mai putini (4%) recunosc ca vor duce incasarile in zona economiei la negru pentru a evita plata impozitelor catre stat.
Anuntata crestere a TVA nu este singurul motiv de ingrijorare pentru antreprenori. 62% dintre cei chestionati astepta si o majorare a cotei unice. Dintre cei invatati deja cu obiceiurile mai putin formale de marire a incasarilor la buget, estimeaza o crestere a activitatii de sanctionare a firmelor prin amenzi. Nu mai putin de 21% dintre manageri se tem de marirea numarului de controale si a amenzilor dar si a inventarii unor noi taxe sectoriale. Daca principala problema a economiei romanesti a devenit instabilitatea politica si solutia iesirii din criza este asteptata tot din partea politicienilor. La intrebarea Care sunt solutiile pentru iesirea din criza 35% spun ca aceasta este asigurarea stabilitatii politice n timp ce 29% cred ca relansarea economiei depinde de reducerea fiscalitatii.
Instabilitatea politica din Romnia este cea mai des invocata cauza pentru prelungirea agoniei IMM-urilor romnesti. Urmarirea unor interese pur politice va duce la o adancire a dezastrului economic care a culminat cu aceasta criza. Estimam ca anul 2010 va fi unul cel putin la fel de dificil ca si 2009 avnd in vedere lipsa banilor la buget, datoriile contractate de Guvern si lipsa de performanta a economiei in sectorul de stat. Este aproape inevitabila o crestere a fiscalitatii, aceasta fiind singura solutie pentru plata salariilor si pensiilor fara o restructurare masiva in sectorul bugetar dar si in sistemul institutional local a declarat Marian Petre Milut, presedintele UNPR.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro