2007: Prima vizita a lui Basescu la Parlamentul European

ianuarie 31, 2007

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a inceput ieri, 30 ianuarie a.c., prima vizita la Parlamentul European, dupa ce Romania a devenit membru al Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2007.

Vizita are in vedere intalniri bilaterale cu presedintele Parlamentului European, Hans - Gert Poettering, cu presedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, si cu vicepresedintele Comisiei Europene, comisarul pentru justitie si afaceri interne, Franco Frattini.

De asemenea presedintele Basescu se va intalni cu toti ambasadorii Romaniei acreditati in statele UE pentru a clarifica mesajul care trebuie dat cu privire la pozitia Romaniei. Pe agenda intrevederilor oficiale Presedintele mai are prevazuta o intalnire cu grupul de europarlamentari romani: “voi da explicatiile necesare pentru ca europarlamentarii romani sa stie foarte bine care sunt abordarile noastre de politica externa si politica europeana”.

In declaratia de presa acordata la plecarea de pe Aeroportul International “Henri Coanda”, seful statului a aratat ca obiectivul principal al vizitei este adresarea mesajului din partea poporului roman catre Parlamentul European si “prezentarea unor elemente de politica a Romaniei in interiorul UE, precum si unele elemente de politica externa”.

Mass-media nu a ezitat sa puna si intrebari legate de demersurile initiate in plan politic de supendare a sefului statului. Presedintele Basescu a declarat: “Actiunea Parlamentului este o actiune constitutionala. In mod cert, in masura in care ea respecta Constitutia si legile in vigoare la momentul inceperii mandatului, fara incercari de a aduce modificari legislatiei in asa fel incat sa faca procesul revocarii din functie facil”.

Presedintele a subliniat ca rolul legii referendumului este exact acela de a da stabilitate functiei prezidentiale. Seful statului a adaugat ca in masura in care “aceste lucruri se mentin in zona decentei”, este un exercitiu democratic. “Nu am alt comentariu de facut decat in cazul in care, prin actiunile lor, parlamentarii vor incerca sa distorsioneze legislatia in vigoare la momentul inceperii mandatului meu. Singurul lucru care ma surprinde este pozitia PNL-ului inca de ieri din Comisia juridica, dar asta este deja problema lor, daca doresc sa fie alaturi de Partidul Romania Mare, de PSD, de PC. Este o optiune pe care au avut-o si si-o sustin, se pare”, a mai spus presedintele Basescu. (atitudinea.ro)

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro