2007: Noi oportunitati de lucru in institutiile UE

ianuarie 23, 2007

16000 de romani s-au inscris pentru a sustine testele de preselectie pentru un job in institutiile UE in 2006. 16000 pentru circa 800 de posturi. Pentru mai bine de jumatate dintre aceste locuri, respectiv competitia EPSO/AD47/06 testele de pre-selectie s-au dat pe calculator, in luna octombrie 2006. Pentru cei care merg mai departe la proba scrisa, ce va avea loc in luna martie, Euroconcurs.ro organizeaza in 28 ianuarie, la Bucuresti, un seminar specializat, pentru cei care vor sustine testele in limba engleza. Pentru cei care vor sa lucreze intr-o institutie sau agentie a Uniunii Europene, si care nu au participat pana acum la nici o competitie, se organizeaza un seminar in data de 27 ianuarie 2007. Acesta este programat in prima luna a anului, imediat dupa aderarea Romaniei, special pentru a le oferi participantilor timp pentru o abordare eficienta a competitiilor ce vor fi scoase la concurs in primavara acestui an.

Ambele seminarii sunt sustinute de Philip Gaskell, trainer pentru angajatii institutiilor UE. Philip Gaskell a derulat cu success seminarii de pregatire pentru rationament verbal si numeric si abilitati de redactare pentru angajatii Uniunii Europene, in ultimii trei ani. Aceste cursuri au fost organizate de catre sindicatul angajatilor din institutiile Uniunii Europene, Renouveau & Democratie. In plus, Phil preda cursuri de engleza de afaceri pentru numeroase organizatii in Bruxelles si in imprejurimi. Are 30 de ani de experienta de predare atat in Anglia, cat si in Belgia, unde locuieste din 1991. Detalii despe seminarii, programul si formularele de inscriere sunt disponibile pe www.euroconcurs.ro

In 2007, romanii cu studii medii vor putea participa la competitii pentru posturi in tehnologia informatiei, managementul informatiei, resurse umane si pentru pozitii de agenti de securitate. Pentru cei cu studii superioare vor fi posturi in informare, comunicare, relatii publice si managementul informatiei.

Un post permanent in institutiile UE se ocupa numai in urma promovarii unui concurs, in care sunt testate atat cunostintele de specialitate cat si cunostintele despre UE. Toate etapele de selectie dureaza in medie 9 luni. Insa pregatirea pentru competitie poate dura intre 6 luni si cativa ani, in functie de timpul si determinarea fiecaruia.Daca treci cu bine de aceste probe foarte riguroase devii laureat si intri pe lista de rezerve. Abia atunci poti candida efectiv pentru un post vacant in cadrul unei institutii. La sfarsitul lui 2006 s-au publicat primele liste de rezerva, ale competitiilor desfasurate in cursul anului. Astfel din 2007 vor incepe sa lucreze in institutii primii functionari europeni de nationalitate romana. Ei sunt corectori, traducatori, interpreti si juristi-lingvisti. Mai multe informatii despre competitii sunt disponibile pe www.euroconcurs.ro. In general, selectia se desfasoara in trei etape:

1. Testele de preselectie: se desfasoara in a doua limba cunoscuta de candidat, sunt teste grila si au doua directii principale:
a. Un test referitor la dezvoltarea Uniunii Europene si politicile comunitare;
b. Un test de rationament verbal si numeric;
2. Proba scrisa: Un test grila in domeniul de specialitate ales de candidat (audit, administratie si resurse umane, agricultura, drept, economie, secretariat etc.) si un eseu
3. Proba orala: Interviu cu comitetul de selectie
Un job in institutiile Uniunii Europene este o excelenta oportunitate de cariera atat pentru cei care traiesc in Romania cat si pentru romanii care traiesc in stainatate. Mediul de lucru international, multicultural, salariul motivant si, nu in ultimul rand pozitia sociala si sentimentul ca participi la construirea Europei unite sunt principalele motive pentru care romanii aleg sa lucreze pentru Uniunea Europeana.

Imagini si comentarii ale participantilor la seminariile anterioare sunt disponibile pe http://forum.euroconcurs.ro

Detalii despre seminar si cum puteti participa: www.euroconcurs.ro

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro