2007: Angajarea lucratorilor romani in agricultura, in Italia

De la 1 ianuarie 2007 Italia, deşi a impus măsuri tranzitorii de acces pe piaţa forţei de muncă, a liberalizat pătrunderea lucrătorilor români în domeniul agricol, sezonier.

Prin urmare, cetăţenii românii care doresc să lucreze în agricultură în Italia o pot face în baza unei declaraţii de angajare din partea angajatorului, putând solicita cartea de şedere direct la Chestura sau prin intermediul oficiilor poştale în interval de trei luni de la data intrării în Italia.

Pentru a obţine un contract de muncă în Italia în agricultură cei interesaţi pot apela la Oficiul pentru Migraţia Forţei de Muncă, agenţi privaţi înscrişi la Inspectoratul Teritorial de Muncă care au oferte ferme de muncă de la angajatorii italieni, contact direct cu angajatorii italieni, accesând portalul EURES, agenţi privaţi italieni şi, probabil, Centrele de Plasare (Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale italian încă evaluează această ultima posibilitate în ceea ce priveşte cetăţenii români din cauza perioadei de tranziţie de 1 an impuse de Italia, însă, în prezent, restul cetăţenilor comunitari pot apela la aceste centre).

În Italia, salariul minim brut în sectorul agricol este 1.019,19 euro/luna pentru muncitori agricoli angajaţi pe perioadă nelimitată şi de 855,61 euro/ pentru muncitori agricoli necalificaţi angajaţi pe perioadă nelimitată în cooperative (valori extrase din Contractul colectiv de muncă al lucrătorilor din cooperative valabil până la 31 decembrie 2009).

Facem precizarea că, de la 1 ianuarie 2007 pentru perioada de muncă legală realizată în Italia, intervalul în care s-a cotizat atât de angajatori cât şi de angajaţi reprezintă stagiu de cotizare a pensiei.

Pentru problemele pe care un lucrător român le are în Italia şi care derivă din raporturile de muncă acesta poate apela la ataşatul pentru probleme de muncă din cadrul Ambasadei României în Italia (adresa: Via del Serafico nr. 69-75, 00142 Roma, tel/fax: 0039.06.51.98.70.93, e-mail: atasatmunca @ roembit.org).

(Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei)

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro