2006: Raducanu & Tavitian for Europe

mai 2, 2006

Pianistii Johnny Raducanu si Harry Tavitian vor sustine doua concerte de jazz la Budapesta si Viena, la inceputul lui mai. 'Nu cerem si nu asteptam nimic de la Europa. Mergem sa daruim ceea ce avem mai de pret: bogatia noastra spirituala' (Harry Tavitian).

Concertul de la Budapesta, intitulat 'The New Sounds of Europe' e organizat cu ocazia Zilei Europei – 9 mai, la initiativa Institutului Cultural Roman din capitala ungara, intr-una din cele mai cunoscute sali din Budapesta (Millenaris Park). http://www.millenaris.hu

Vor mai participa Szakcsi Lakatos Béla Trió (Ungaria), Theodosi Spassov Trio (Bulgaria), Wolfgang Seligo Jazz Quartet (Austria).
Johnny Raducanu si Harry Tavitian vor evolua la doua piane. Nu este prima prezenta impreuna la Budapesta. In toamna lui 2004, la invitatia Centrului de Studii Istorice al Universitatii Central Europe cei doi au concertat la Duna Palota. Despre atmosfera incendiara a acelui concert ziaristul Peter Cimpian scria: „la sfarsitul recitalului acest duo a aruncat pur si simplu sala in aer, ascultatorii ovationand minute in sir pe cei doi pianisti”. Atunci sala a fost arhiplina, asa cum s-a intamplat si in toamna trecuta, la Festivalul de Jazz Bucuresti, pentru recitalul celor doi chiar si Sala Radio dovedindu-se neincapatoare, in ciuda pretului foarte piperat al biletelor...
Cele de mai sus adeveresc spusele lui Johnny Raducanu din cartea sa, „Tara lui Johnny”: „Acest tandem, deja cunoscut in lumea jazzului, construit de charisma si talentul fiecaruia, este gata oricand sa dea tot ce are mai bun. Cu peste 20 de ani in urma, in momentul in care Harry debuta, cantatul nostru la doua piane facea ravagii in Romania, pentru ca se intalneau doua stiluri de muzica. Eu cantam un jazz clasic, avand compozitii atat in sfera jazzului autohton, cat si in cea a jazzului universal. La celalalt pian, Tavitian venea cu o muzica de avangarda. In afara muzicii pe care noi incercam s-o facem frumoasa, existau si acele momente atat de savurate de public, generate de umorul nostru nativ. Dincolo de muzica, spectatorul a avut si are nevoie si de putina veselie. In concluzie, veselia noastra spontana, cat si straduinta maxima de a face muzica buna au creat un spectacol deosebit.”
Johnny Raducanu si Harry Tavitian sunt doua personalitati care au marcat evolutia jazzului romanesc. Biografiile celor doi pianisti sunt, in multe privinte, asemanatoare. Cei doi muzicieni sunt nascuti amandoi in orase-port, in atmosfera vie si plina de culoare de la Portile Orientului. Ii leaga o lunga prietenie. Muzica celor doi e o expresie a spatiului spiritual romanesc, ca spatiu de sinteza intre Orient si Occident: Johnny Raducanu, in compozitiile sale cu ecouri din muzica lautareasca; Harry Tavitian, unul din cele mai importante nume in etno-jazzul balcanic, in improvizatiile sale pe teme traditionale romanesti si armenesti. Totul, exprimat in limbajul spontan al jazzului.

Pe 11 mai Johnny Raducanu si Harry Tavitian vor canta la Institutul Cultural Roman din Viena.
Johnny Raducanu ne-a declarat ca se intoarce cu emotie la Viena, unde canta foarte des inainte de ’89. Harry Tavitian este si el cunoscut publicului vienez de jazz prin prezentele de la concerte si festivaluri din ultimii ani.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro