2006: Pana la sfarsitul anului cazierul se va elibera pe loc!

Până la sfârşitul acestui an, toţi cetăţenii vor putea beneficia de eliberarea pe loc a certificatului de cazier judiciar, ca urmare a informatizării integrale a sistemului, afirmă ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga. Acest nou sistem, arată ministrul, va permite obţinerea cazierului din orice localitate, indiferent de domiciliul sau locul de naştere al solicitantului.

Proiectul de prelucrare a cererilor şi eliberare a certificatelor de cazier judiciar în sistem informatizat a început sub forma unui proiect pilot, în judeţele Bacău şi Bihor, în perioada septembrie-decembrie 2005. Ulterior, sistemul automat a fost extins la nivelul a încă şapte inspectorate judeţene de poliţie: Arad, Constanţa, Iaşi, Olt, Neamţ, Prahova şi Vaslui.

Până în prezent, la nivel naţional au fost emise peste 80.000 certificate de cazier judiciar în sistem informatizat.

Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor, structură din cadrul MAI, care a realizat proiectul, lucrează în prezent la implementarea aplicaţiei informatice de cazier şi trecerea acesteia în faza de exploatare la toate inspectoratele judeţene de poliţie, precum şi la Direcţia Generală de Poliţie a municipiului Bucureşti.

Toate structurile judeţene de cazier vor fi conectate până la data de 1 septembrie la server-ul ce conţine baza de date centrală de evidenţă a populaţiei, astfel încât sistemul să fie funcţional la nivel naţional cel târziu la sfârşitul anului.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, arată că acest proiect constituie un pas important în politica instituţiei de eliminare a birocraţiei şi de asigurare a unor servicii publice rapide şi de bună calitate pentru cetăţeni. « Apropierea de cetăţeni constituie cea mai importantă dintre priorităţile noastre şi trebuie să avem în permanenţă în vedere oferirea unor servicii publice bune, rapide şi ieftine. Cozile – nu numai de la cazier, ci de la toate instituţiile care se află în subordinea MAI – trebuie să dispară în cel mai scurt timp », a afirmat ministrul Vasile Blaga.