Hotararea pentru modificarea Hotararii Guvernului nr. 1113/2002 privind acordarea licentelor de utilizare a frecventelor radioelectrice in vederea furnizarii retelelor si serviciilor de comunicatii mobile de generatia a treia, a fost aprobata de Guvernul Romaniei in sedinta de ieri, 29 martie 2006. Astfel, toate conditiile necesare inceperii organizarii licitatiei privind acordare licentelor 3G sunt indeplinite.
Elementele noi ce sunt cuprinse in actul normativ modificat se refera, in principal, la nominalizarea Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei ca institutie abilitata de legiuitor in ceea ce priveste organizarea licitatiei prin intermediul careia se vor acorda licentele de comunicatii mobile de generatia a treia.
"Principiul de baza ce sta la baza acestui nou act normativ este corelarea textelor legislatiei in vigoare si anume a textelor cuprinse in Legea nr. 510/2004 cu Hotararea Guvernului nr. 1113/2002, astfel incat IGCTI sa poata demara licitatia pentru acordarea licentelor 3G.", a declarat Zsolt Nagy, Ministrul Comunicatiilor sI Tehnologiei Informatiei.
Ca urmare a adoptarii Legii nr. 510/2004 privind reorganizarea Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei, IGCTI functioneaza ca institutie publica autonoma in domeniul radiocomunicatiilor si tehnologiei informatiei, in subordinea Guvernului. Tot ca urmare a adoptarii actului normativ mai sus mentionat competentele in ceea ce priveste administrarea spectrului de frecvente radio si monitorizarea benzilor de frecvente cu utilizare neguvernamentala au trecut in sarcina IGCTI.
Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) va incepe elaborarea caietului de sarcini privind procedurile de acordare a licentelor pentru dezvoltarea serviciilor de telefonie mobila de generatia a treia (3G).
"Marele castig pentru Romania si pentru consumatori ar fi ca ambele licente sa fie acordate, pentru ca am putea vorbi atunci despre competitie adevarata atat din punct de vedere al calitatii serviciilor cat si din punct de vedere al preturilor. Am primit deja semnale ca interesul pentru aceste licente este mare, astfel incat suntem indreptatiti sa credem ca pana la sfarsitul acestui an vom avea patru operatori care vor activa pe aceasta piata," a spus Catalin Marinescu, presedintele IGCTI.
Caietul de sarcini va fi oferit spre consultare publica peste o luna si va fi disponibil timp de 30 de zile, timp in care cei interesati pot veni cu observatii. Dupa perioada de consultare publica, IGCTI va definitiva forma caietului de sarcini si va demara licitatia propriu-zisa. Intreg procesul este estimat sa dureze aproximativ cinci luni.
"Spre deosebire de prima licitatie 3G, desfasurata pe parcursul anului 2004, de aceasta data vom elimina barierele de ordin financiar", a mai spus Marinescu.
In cazul primei licitatii, participantii nu se puteau inscrie la licitatie decat daca aveau activitate in domeniul comunicatiilor electronice si o cifra de afaceri de minim 300 milioane de euro.
"Important este faptul ca sumele provenite din acordarea acestor licente se fac venit la bugetul de stat, domeniul IT&C contribuind din nou, in mod semnificativ la marirea acestuia.", a adaugat ministrul Zsolt Nagy.
Castigatorul va plati un pret similar cu cel din 2004, respectiv 35 milioane de dolari. Suma va fi achitata in sase transe, prima fiind in valoare de 10,5 milioane dolari, in termen de 120 de zile de la data acordarii licentei, iar urmatoarele cinci transe egale, in valoare de 4,9 milioane dolari, vor fi achitate anual, timp de cinci ani, incepand cu 2007.
In prezent, in Romania detin licente 3G doi operatori de telefonie, Connex-Vodafone si Orange Romania.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro