Ministerul Sănătăţii Publice va începe, după 15 octombrie a.c., campania de vaccinare antigripală gratuită.
În acest sens, au fost achiziţionate 1 850 000 de doze de vaccin gripal, în valoare de aprox. 28 milioane lei RON.
Prin achiziţiile realizate, anul acesta s-a dublat practic cantitatea de vaccin gripal (în 2005 au fost achiziţionate 1 050 000 de doze) achiziţionate de către MSP.
Vaccinarea antigripala se realizeaza cu prioritate la grupele la risc inalt de complicatii datorate gripei: persoane vârstnice cu vârste mai mari de 65 de ani, copii, persoane din institutii de ocrotire sociala, precum si pacientii unitatilor care gazduiesc persoane de toate varstele cu afectiuni medicale cronice, adulti si copii cu afectiuni medicale cronice pulmonare sau cardiovasculare, inclusiv copii cu astmă, adultii si copiii care au necesitat dispensarizare medicala in ultimul an datorita unor boli metabolice cronice (inclusiv diabetul zaharat), disfunctii renale, etc., precum şi la grupele care pot transmite gripa: medicii, cadrele sanitare medii si personalul auxiliar, atat din spitale cat si din unitatile sanitare ambulatorii, salariatii institutiilor de ocrotire si ai unitatilor de bolnavi cronici, care prin natura activitatii vin in contact respirator cu pacientii sau asistatii etc.
Anul acesta, Ministerul Sănătăţii Publice a achiziţionat o cantitate de 5 394 445 doze de vaccin în valoare de aprox. 39 milioane lei RON. În premieră, a fost organizată o licitaţie la nivel centralizat care a adus o economie la achiziţionarea vaccinurilor de peste 4, 3 milioane lei RON (până în prezent vaccinurile erau achiziţionate de către Institutele de Sănătate Publică).
Pe lângă vaccinarea antigripală, din cele peste 5 milioane de doze de vaccin achiziţionate, 3 544 445 doze vor fi utilizate la realizarea imunizărilor conform calendarului naţional de vaccinare anual.
În anul 2006, calendarul recomandat de Ministerul Sanatatii Publice prevede, la fel ca în fiecare an, administrarea, in maternitate, a vaccinului antihepatic B (24 de ore) si a vaccinului impotriva tuberculozei (4-7 zile), iar dupa externare, la medicul de familie:
- vaccinul hepatitic B, poliomielitic si diftero-tetano-pertussis (2 luni);
- vaccinul poliomielitic si diftero-tetano-pertussis (4 luni);
- vaccinul hepatitic B, poliomielitic si diftero-tetano-pertussis (6 luni);
- vaccinul rujeolic sau rujeolic, rubeolic si urlian (9-15 luni);
- vaccinul diftero-tetano-pertussis si antipoliomielitic (12 luni);
- vaccinul diftero-tetano-pertussis (30-35 luni)
De asemenea, şi anul acesta, copiii cu varsta cuprinsă între 12 si 15 luni vor fi vaccinaţi cu vaccinul rujeolic-rubeolic-oreion pentru a fi protejati împotriva celor trei boli ale copilariei: rujeola, rubeola si oreion.
Datorită evoluţiei epidemiei de rujeolă, cu debut în 2004, începând din noiembrie 2005 a fost introdusă o campanie suplimentară de vaccinare antirujeolică pentru sugarii cu vârsta între 7 şi 11 luni. Dacă va fi cazul, această măsură va fi menţinută şi anul acesta.
Calendarul vaccinarilor cuprinde şi campaniile şcolare. Astfel, in clasa I se administrează vaccinul antirujeolic si cel diftero-tetanic, în clasa a III-a se face vaccinul poliomielitic si hepatitic B, in clasa a VIII-a – vaccinul diftero-tetanic si rubeolic (doar pentru fete), iar în clasa a XII-a – vaccinul hepatitic B. (MSP)
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro