20 de ani de la adoptarea Declaratiei ONU cu privire la Drepturile Copilului in Romania

noiembrie 19, 2010

Pentru a marca Ziua Internationala a Drepturilor Copiilor, Salvati Copiii Romania a organizat o intalnire-dezbatere pe tema imbunatatirii functionarii si cresterii relevantei Consiliilor Elevilor in afirmarea dreptului la opinie si participare. Cu acest prilej, a fost lansat Ghidul cu Instructiuni de utilizare pentru Consiliile Elevilor la 20 de ani de la adoptarea Conventiei ONU cu privire la Drepturile Copilului de catre Parlamentul Romaniei.

Evenimentul, care a gazduit si o expozitie de fotografii realizate de copii pe tema drepturilor pe care le au, a avut loc in data de 18 noiembrie 2010, intre orele 11.00-13.00, in sala de festivitati a Colegiului National Sf. Sava, din strada General Berthelot, nr. 23.

Potrivit unei cercetari efectuate de Organizatia Salvati Copiii in 2008, la care au raspuns circa 1.700 elevi din 12 judete, la care se adauga raspunsurile la peste 700 chestionare aplicate in 2009 in 65 scoli din 7 judete, nu toti elevii cunosc existenta si mai ales rolul Consiliilor Elevilor in scoala lor.

§ 9,5% afirmau ca in scoala lor cu certitudine nu exista un astfel de consiliu;

§ Pentru 35% dintre elevi, Consiliul nu producea nici un efect, mai ales in mediul rural;

§ 65% din totalul elevilor chestionati cunosc faptul ca in scoala lor exista un Consiliu al Elevilor dar, 70,9% dintre ei nu au apelat niciodata la Consiliu pentru a fi sustinuti intr-o problema sau pentru a face o propunere ori a-si exprima o opinie;

§ Procentajul elevilor care cunosc existenta Consiliilor descreste direct proportional cu nivelul rezultatelor la invatatura a celor care au raspuns chestionarului, astfel de la 71,3% elevi cu rezultate foarte bune se ajunge treptat la 43,8% elevi care au declarat ca au rezultate foarte slabe.

Aceeasi cercetare, dar mai ales experienta din teren, ne-au condus catre un portret "robot" al elevului implicat in Consiliul Elevilor: licean care studiaza in mediul urban avand rezultate scolare ridicate si de cele mai multe ori este fata.

« Dreptul la participare la luarea deciziilor care ii privesc este unul dintre drepturile fundamentale ale copiilor, pentru ca de el depind dezvoltarea ulterioara ca adult, asumarea responsabilitatilor si forta de a avea propriile opinii.În cele doua decenii de existenta in Romania, Salvati Copiii a incurajat constant implicarea elevilor in deciziile luate de scoala», afirma Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Salvati Copiii.

La 20 noiembrie 1989, dupa aproximativ zece ani de pregatiri si dezbateri, a fost adoptata Conventia ONU privind Drepturile Copilului. Se afirmau pentru prima data, la scara modiala, printr-un document international, drepturile personale, culturale si sociale ale copilului.

Dreptul copilului de a-si exprima opinia asupra oricarei probleme care il priveste, inclusiv educatia, garantat de Conventie, este asigurat intr-un cadru legiferat inca din anul 2005, prin constituirea Consiliilor scolare.

Consiliul Elevilor reprezinta o forma de organizare asociativa a elevilor cu un rol important in democratizarea scolii si a relatiilor profesor-elev. Prin intermediul acestui organism, elevii isi pot alege reprezentantii, pot formula puncte de vedere si pot elabora propuneri pentru imbunatatirea calitatii vietii scolare, fiind o excelenta platforma de comunicare intre profesori si elevi.

\"Consiliul elevilor suntem noi copiii. Noi singuri ne stabilim regulile, ne gandim la actiuni pe care sa le defasuram. Şi profesorii ne propun din cand in cand activitati. Noi ne intalnim si lucram impreuna.\" (elev, clasa a VII-a)

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro