2 Mai-Cupa Independentei la oina

1899- 2009 : 110 ani de la primul campionat national de oina, organizat in ziua de 9 Mai - Ziua Independentei, de Spiru Haret, ministrul educatiei.
Asociatia OINA aniverseaza evenimentul prin organizarea unei competitii de oina in Parcul Izvor din Bucuresti, dotata cu Cupa Independentei.
Competitia a avut loc la initiativa Asociatiei OINA, pentru a aniversa 110 ani de la primul Campionat National de oina, care a avut loc in ziua de 9 Mai 1899.

Au participat echipele reprezentative ale scolilor generale numarul 84 si 191, echipa Seminarului Teologic Bucuresti, echipele Liceului Al. Rosetti din comuna Vidra, judetul Ilfov si o echipa formata din membri ai organizatiei Noua Dreapta Bucuresti.

Contribuie la organizarea competitiei:
-Primaria Municipiului Bucuresti, prin punerea la dispozitie a terenului
-Cristian Scarlat, prin crearea graficii afiselor si a diplomelor
-Asociatia Vatra Romaneasca, filiala Bucuresti, care ofera cupele si sprijinul moral.

Mentionam ca Bucurestiul este primul oras in care s-a organizat o competitie de oina, in 1893 si orasul in care s-a organizat primul Campionat National de oina, in 9 Mai 1899, de catre Spiru Haret ministru a educatiei.
Oina este primul joc de echipa care a fost introdus in programa scolara din Romania, in anul 1894, de catre Take Ionescu, deoarece era omnicunoscut si era practicat la nivel national, sub foarte multe denumiri.
Spiru Haret a avut initiativa formarii unei echipe de profesori de educatie fizica, care in 1898 au uniformizat regulile de joc, au creat primul regulament modern de joc si au ales numele de OINA, asigurandu-i astfel nemurirea.
In pofida imaginii de sport satesc, cei mai infocati promotori ai jocului de oina au fost echipele liceale din marile orase, iar cele mai multe titluri de campioni in campionatele nationale scolare au fost castigate de Seminarul Teologic Ortodox Bucuresti si de Colegiul National "Gh. Lazar" Bucuresti.
Bucurestiul este localitatea cu cele mai multe echipe de seniori care au castigat Campionatul National si Cupa Romaniei: Dinamo Bucuresti, Universitatea Bucuresti si Combinatul Poligrafic Bucuresti.

Echipele scolare bucurestene care s-au inscris la "Cupa Independentei" au fost formate in aceasta primavara, ca urmare a campaniei de informare desfasurata de Asociatia OINA pentru profesorii de educatie fizica din Bucuresti, cu sprijinul tehnic si cu materialele de joc puse la dispozitie de Asociatia OINA.
Informatii despre jocul de oina si despre Asociatia OINA se gasesc pe domeniul de internet www.oina.ro. Accesand butonul AICI INVETI SA JOCI OINA se pot descarca gratuit filme de prezentare a jocului, iar la rubrica MAGAZIN se gaseste posterul OINA-REGULILE DE JOC.

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro