1883 de ani de existenta a Rosiei Montane aniversati de mii de oameni din toata lumea

februarie 11, 2014

In data de 6 februarie 2014, a avut loc Ziua Rosiei Montane in peste 40 de orase din tara si strainatate si cu participarea a mii de oameni. Evenimentul cultural a fost organizat de Alburnus Maior si Asociatia Bucuresti cu ocazia aniversarii a 1883 de ani de la prima atestare documentara a Rosiei Montane.

Ziua Rosiei Montane a urmarit sa promoveze patrimoniul natural si cultural existent la Rosia Montana si sa accentueze necesitatea conservarii si punerii sale in valoare prin includerea in Lista Patrimoniului Mondial in UNESCO.

Cea de-a patra editie a evenimentului s-a desfasurat in peste 40 de orase din tara si strainatate, in prezenta a mii de participanti si cu implicarea voluntara a zeci de sustinatori ai Rosiei Montane:

Alba Iulia // Arad // Baia Mare // Baile Herculane // Brasov // Bucuresti // Campeni // Cluj Napoca // Constanta // Craiova // Cugir // Deva // Hunedoara // Iasi // Medias // Mogosoaia // Oradea // Pitesti // Ramnicu Valcea // Resita // Sibiu // Slatina // Solca // Suceava // Targoviste // Timisoara // Turda // Zlatna // Aalborg // Bad-Bevensen // Bonn // Berlin // Copenhaga // Dublin // Londra // Louvain-La-Neuve // Madrid // Manchester // Montreal // Munchen // New York // Paris // Sonderborg // Toronto // Uelzen // Varsovia // Viena

In fiecare oras, Ziua Rosiei Montane a demarat cu proiectii de filme artistice si documentare precum Rosia Montana, un loc la marginea prapastiei (r. Fabian Daub, Germania) sau Nunta de piatra (r. Dan Pita, Mircea Veroiu, 1973), scurtmetraje despre mostenirea culturala a Rosiei Montane sau imagini filmate surprinzand localnicii opozanti ai proiectului minier - Rosia Montana exista datorita voua! (r. Tica Darie, 2013).

Patrimoniul cultural al zonei si istoria sa de aproape doua milenii au fost reflectate si prin expozitii fotografice care au deschis sesiuni de discutii despre valoarea vestigiilor pe care Rosia Montana le adaposteste, viitorul zonei si despre proiectul minier pe care compania miniera il propune in zona. În Bucuresti, la Muzeul National al Ţaranului Roman, vernisajul expozitiei a fost deschis de directorul institutiei, Virgil Nitulescu si a continuat cu interventia invitatei Sabina Ispas, directorul Institutului de Etnografie si Etnologie “Constantin Brailoiu” despre o secventa a patrimoniului atat de putin mentionata si cercetata, si anume patrimoniul imaterial. De asemenea, discutiile despre miscarea de opozitie i-au avut ca invitati pe localnici din Rosia Montana, care au povestit despre viata traita in localitate, cea de acum zeci de ani si cea prezenta.

In toate orasele, expozitiile au avut loc in incinta caselor de cultura, scoli generale, licee, restaurante si cluburi sau chiar in librarii. Expozitiile au fost intregite de standuri cu materiale informative sau cu suveniruri realizate in Rosia Montana – traiste, accesorii, obiecte decorative.

Ziua Rosiei Montane s-a incheiat cu concerte sustinute de diferiti artisti, precum The Weir in Arad, Mihnea Blidariu & Nick Fagadar si Fluturi pe Asfalt in Cluj Napoca, Melaz in Oradea sau Maria Raducanu in Bucuresti.

La Rosia Montana, aniversarea a 1883 de ani de atestare documentara a localitatii a fost marcata printr-o adunare a tuturor membrilor asociatiei Alburnus Maior.

Pe 6 februarie 131, numele Alburnus Maior (numele latin al Rosiei Montane) aparea mentionat in tablita cerata nr. XVIII. Tablitele cerate, gasite in minele de la Rosia Montana, reprezinta unul dintre izvoarele Dreptului Roman.

Peisajul cultural de la Rosia Montana este compus dintr-o concentrare extraordinara de vestigii: un sistem de exploatare roman exceptional care conserva mai mult de 7 km de galerii, la care se adauga peste 80 km de galerii medievale si de epoca moderna, un targ minier pastrat exemplar inca din perioada preindustriala si un peisaj presarat de multe urme ale activitatii miniere dintre care exceptionale sunt lucrarile hidrotehnice datand din prima jumatate a secolului al XVIII-lea. Toate caracteristicile peisajului minier Rosia Montana fac din aceasta un potential monument istoric candidat in Lista Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO.

Aceste dovezi ale etnogenezei si continuitatii poporului roman sunt amenintate cu distrugerea de catre propunerea companiei miniere de a deschide cea mai mare cariera de suprafata din Europa.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro