17,5% dobanda anuala aferenta sumelor de recuperat cu titlul de ajutor de stat ilegal sau interzis

Guvernul a stabilit la 17,5% nivelul dobânzii anuale aferente sumelor de recuperat cu titlul de ajutor de stat ilegal sau interzis, cu zece puncte procentuale mai mult decât rata dobânzii de referinţă comunicată de BNR la luna decembrie 2005.

Nivelul dobânzii s-a stabilit ţinând cont de metodologia utilizată de Comisia Europeană, instrucţiunile emise de Consiliul Concurenţei şi Codul de procedură fiscală.

Codul de procedură fiscală prevede referitor la stabilirea dobânzii datorate pentru neachitarea la termenul de scadenţă a obligaţiilor bugetare ca nivelul dobânzii se stabileşte anual prin Hotărâre de Guvern. Nivelul dobânzii se stabileşte la propunerea MFP, corelat cu nivelul de referinţă al BNR la care se adaugă 10 puncte procentuale.

În prezent, nivelul dobânzii în cazul recuperării ajutoarelor de stat ilegale/interzise este reglementat prin Instrucţiunile privind rata dobânzii aplicate în cazul recuperării sau rambursării ajutorului de stat ilegal şi a celui interzis (Ordinul preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 51/2005)

Potrivit acestui ordin, nivelul ratei dobânzii care se va lua în calcul în cazul recuperării sau rambursării unui ajutor de stat ilegal ori interzis se stabileşte în funcţie de nivelul ratei dobânzii de referinţă a BNR din prima zi lucrătoare a anului, pentru dobânda cuvenită pe semestrul I al anului în curs şi cel din prima zi lucrătoare a lunii iulie, pentru dobânda cuvenită pe semestrul II al anului în curs.

În cazul în care nivelul ratei dobânzii de referinţă a BNR se modifică cu peste 5 puncte procentuale faţă de dobânda stabilită, nivelul ratei dobânzii care se va lua în calcul în cazul recuperării sau rambursării unui ajutor de stat ilegal ori interzis va fi modificat în consecinţă. Noua rată a dobânzii se aplica din prima zi a lunii următoare recalculării. (GUV)

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro