175 de milioane de euro in proiectele din domeniul calitatii apei

Attila Korodi, secretar de stat în Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor, a prezentat astazi, la Târgul ECO LIFE-ECO ZONE, cel mai important târg de profil ecologic din Transilvania, proiectele gestionate de MMGA din fondurile europene, atât în prezent, cât şi pentru perioada 2007 – 2013. În sectorul calităţii apei, beneficiare vor fi toate judeţele din regiune, iar în sectorul managementului deşeurilor situaţia va fi similară, cu excepţia judeţului Bihor.

Peste 50 de firme de profil din România, Ungaria, Germania, Austria, Italia şi Cipru îşi prezintă produsele şi serviciile în cadrul târgului ECO LIFE-ECO ZONE, care, pe parcursul a patru zile, îşi propune crearea unui puternic centru de informare în domeniul ecologiei în centrul şi nord-vestul României, în contextul în care standardele UE în domeniul protecţiei mediului devin obligatorii pentru ţara noastră, odată cu aderarea la Uniunea Europeană. Reprezentantul MMGA a discutat cu firme prezente la târg despre ofertele tehnologice de ultimă oră în ce priveşte produsele biologice (biogaz, bioetanol) destinate protecţiei mediului, reabilitarea siturilor contaminate istoric, precum şi gestionarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice.

Totodată, Attila Korodi a prezentat investitorilor prezenţi Planul Naţional de Alocare (NAP), documentul prin care se stabileşte numărul total de certificate de emisii de gaze cu efect de seră care se alocă la nivel naţional. Planul Naţional de Alocare reprezintă primul pas prin care se creează condiţiile pentru implementarea Schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera. Investitorii au primit informaţii detaliate asupra acestui document, precum şi informaţii suplimentare asupra oportunităţilor de finanţare oferite de Fondul pentru Mediu.

„Cluj-Napoca trebuie să devină o poarta a Transilvaniei, întrucât dispune de forţă economică, de companii viabile, dar şi de un centru universitar puternic. În ce priveşte Ministerul Mediului, vom continua şi dezvolta consultările periodice atât cu autorităţile locale, cât şi cu companiile şi cu societatea civilă, pentru ca sistemul ce reglementează protecţia mediului să fie astfel conceput încât să implementeze legislaţia în condiţii optime şi în ritm accelerat”, a precizat secretarul de stat MMGA.