1,5 milioane lei – sprijin pentru vacile de lapte din zona de munte

Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a anunţat, în conferinţa de presă susţinută joi, că în această toamnă va fi acordată o subvenţie pentru vacile de lapte aflate în zona de munte. Ministrul Agriculturii a precizat că Legea Muntelui, existentă din 2004, prevede posibilitatea ca statul să acorde sprijin locuitorilor din zona montană, în scopul compensării unor handicapuri naturale specifice zonei.

Subvenţia va fi 1,5 milioane lei vechi pe cap de animal pentru vacile de lapte şi bivoliţe, iar numărul estimat de animale eligibile pentru acest sprijin este de circa 400.000.

De asemenea, ministrul Gheorghe Flutur a precizat că, tot în această toamnă, ministerul va acorda o subvenţie de 3.000 lei vechi/ litrul de lapte, subvenţie care se va acorda doar pentru laptele conform, adică cel care îndeplineşte normele europene de calitate. Această măsură este menită să stimuleze calitatea laptelui livrat la procesare şi va încuraja producătorii care au aparate de muls şi tancuri de răcire a laptelui. Controalele pentru respectarea normelor europene de calitate a laptelui vor fi realizate de către laboratoarele judeţene, prin probe prelevate periodic, în mod inopinat.