În anul 1974, O.N.U. a proclamat Anul Internaţional al Populaţiei şi a invitat, pentru prima dată în istorie, toate statele lumii la Conferinţa Mondială a Populaţiei ale cărei lucrări s-au desfăşurat în luna august în capitala României. Scopul marcării Zilei Mondiale a Populaţiei este tocmai focusarea atenţiei asupra urgenţei şi importanţei problemelor legate de populaţie. Din perspectiva cercetării şi dezvoltării calităţii alimentelor consumate de populaţie, nu puţine sunt proiectele specifice, urmărite îndeaproape şi fondate de Comisia Europeană; se remarcă, în acest sens, alături de altele, proiectul NOCHEMFOOD (http://www.nochemfood.org/).
Există apoi diferite tehnologii care se bucură de unanimă apreciere în domeniul industriei alimentare, protecţiei mediului, agriculturii ecologice sau zootehniei, cum ar fi tehnologia elveţiană „GEOLIFE” (materiale originale pot fi consultate la adresa http://www.bioma.com/ sau versiunea din limba română - www.bioma.ro).
Spre exemplu, tehnologia GEOLIFE amintită a acordat un loc aparte cercetării şi producerii unor tratamente ecologice pentru industria agro-alimentară, precum: PROTOS – tratament ecologic pentru vinificaţie, PIXI® - conservant ecologic pentru produselor de mezelărie: salamuri, cârnaţi, mortadella, pastrame etc., MILSYNTH – tratament ecologic pentru realizarea produselor lactate, a brânzeturilor. Avantajul cel mai important al acestor produse este acela al utilizării lor cu scopul de a înlocui moleculele periculoase pentru sănătate, cancerigene utilizate în conservarea actuală a alimentelor. În acest sens, MILSYNTH substituie cu succes sorbatul de potasiu (E-202) şi anhidrida sulfuroasă (SO2), având capacitatea de a mări viaţa zerului de la 10 ore la 3-4 zile. Se ştie că zerul din lapte utilizat în industria cosmetică şi farmaceutică, industria agroalimentară, precum şi în furajarea zootehnică, se alterează foarte repede, devenind chiar toxic.
De asemenea, scopul principal al produsului PIXI este tocmai înlocuirea moleculelor periculoase (nitriţi, nitraţi) din prepararea produselor de mezelărie — salamuri, cârnaţi, mortadella, pastrame etc. – sau a alimentelor ce se conservă.
Acelaşi rol important îl are şi produsul PROTOS, care substituie moleculele periculoase pentru sănătatea omului întrebuinţate în prezent pe scară largă în vinificaţie. Se ştie faptul că metabisulfitul (bioxidul) se utilizează de mai multe ori pe parcursul tratării vinului, sulful putând atinge până la 150-180 mg/litru. Depăşirea acestei proporţii este foarte periculoasă pentru sănătatea consumatorilor. Totodată, cu acest produs se pot trata cu succes şi vinurile cu un anume grad de oţetire, cu o aciditate volatilă. De asemenea, vinul alterat (urât mirositor) poate fi recuperat în mod îmbucurător prin tratament cu produsul PROTOS.
Sigur, calitatea alimentaţiei zilnice reprezintă unul dintre importantele principii de respectat alături de toate celelalte care concură la trăirea unei vieţi frumoase şi sănătoase pentru fiecare dintre noi.
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro