100 militari Romani ar putea pleca in Irak

Ministrul apărării naţionale, Teodor Atanasiu, a declarat, înainte de plecarea la Nisa (Franţa), că în cadrul întâlnirii pe care o va avea astăzi după-amiază cu secretarul american al apărării, Donald Rumsfeld, va discuta despre dislocarea în Irak a celor 100 de militari români pregătiţi, la solicitarea SUA şi a ONU, pentru a fi desfăşuraţi în teatrul de operaţii.

Atanasiu va mai prezenta şi intenţia ţării noastre de a participa la echiparea şi dotarea forţelor armate irakiene şi despre instruirea acestora, pentru fi în măsură să preia sarcini suplimentare de securitate. Ministrul apărării naţionale va vorbi cu omologul său american despre oferta României pentru instruirea, în vara acestui an, a unui număr de 27 de ofiţeri irakieni, la Universitatea Naţională de Apărare, din Bucureşti. Atanasiu şi Rumsfeld vor analiza, de asemenea, problematica securităţii în zona Mării Negre.

Întâlnirea celor doi oficiali, prima după alegerile desfăşurate în România şi SUA la sfârşitul anului 2004, va avea loc în contextul participării la reuniunea informală a miniştrilor apărării din statele membre NATO.