100 ANI DE AVIATIE ROMANEASCA

Forţele Aeriene Române aniversează, printr-o serie de activităţi speciale, centenarul zborului pe care inginerul român Traian Vuia l-a făcut, pe 18 martie 1906. Zborul, în care Vuia a folosit pentru prima dată un aparat cu sistem propriu de propulsie, decolare şi aterizare, avut loc pe câmpul de la Montesson, Franţa.

• „Ziua Porţilor Deschise" pentru un grup de elevi de la Colegiul Naţional „Sf. Sava" din Bucureşti şi de liceeni care au luat parte la primele două ediţii ale Taberei de vară pentru cercetaşi - vineri, 17 martie, începând cu ora 10.00, la Baza 90 Transport Aerian Bucureşti.
• Inaugurarea sălii „Traian Vuia", în noua locaţie a Muzeului Aviaţiei, de pe strada Fabrica de Glucoza, nr. 2-4, sector 2, Bucureşti (intersecţia cu sos. Barbu Văcărescu), sâmbătă, 18 martie, la ora 11.00. La inaugurare, alături de conducerea ministerului apărării naţionale au fost invitaţi să participe mai mulţi miniştri, precum şi alte personalităţi militare şi civile.

Despre Traian Vuia
Traian Vuia s-a născut în 1872 în Surducu Mic, judeţul Timiş, România. Astăzi satul poartă numele aviatoriului.

În 1903, la Paris, Vuia a brevetat invenţia sa numită "aeroplan automobil". După doi ani a terminat construcţia avionului, iar pe 18 martie 1906 la Montesson, lângă Paris, aparatul Vuia I a zburat pentru prima oară peste o distanţă de 12 m la o înălţime de jumătate de metru. Următorul aparat, Vuia II era capabil să se ridice la o înălţime de 5 m şi să zboare o distanţă de până la 70 m.

date preluate de la adresa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Traian_Vuia

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro