10 NOIEMBRIE – ZIUA ARTILERIEI

Pe 10 noiembrie se împlinesc 162 de ani de la înfiinţarea, prin Porunca domnească a lui Gheorghe Dimitrie Bibescu, a primei baterii de artilerie menită “să slujească întru paza bunei rânduieli şi liniştei obşteşti”.

Artileria a contribuit substanţial la obţinerea victoriilor armatei române în războiul de independenţă şi în cele două războaie mondiale, înregistrând totodată etape distincte ale modernizării, în funcţie de evoluţiile gândirii militare şi de modificările caracteristicilor câmpului de luptă.

Pregătirea teoretică şi practică a artileriştilor, care au în dotare tehnică de ultimă generaţie, a fost probată în această toamnă pe parcursul exerciţiului DEMEX 05, care a demonstrat capacitatea Forţelor Terestre Române de a duce acţiuni de luptă de apărare şi ofensive în conformitate cu standardele NATO.

În cadrul recentei expoziţii internaţionale de tehnică şi tehnologii pentru apărare, EXPOMIL ’05, a fost evidenţiată tendinţa trecerii armamentului de artilerie de la preponderenţa ţevii la aceea a lansatoarelor de rachete, de la instrumentele optice de observare a ţintelor la sistemele electrono-optice, cu posibilităţi de vedere pe timp de noapte şi de detectare termică a obiectivelor. Artileria este capabilă să lovească obiective situate până la aproximativ 40 kilometri, iar la ocuparea poziţiei de tragere dispozitivul GPS (sistem de poziţionare globală) determină automat coordonatele locului de staţie. Conducerea focului artileriei se realizează în prezent prin intermediul unui sistem de computere ce integrează elementele dispozitivului de luptă.

Mesajul şefului Statului Major al Forţelor Terestre adresat artileriştilor, un documentar cuprinzând principalele repere istorice ale artileriei române, fotografii şi imagini video pot fi găsite pe www.mapn.ro.