10 intrebari esentiale despre expunerea la soare

iunie 28, 2007

Este important si interesant de stiut ce anume se intampla cu pielea noastra atunci cand lasam soarele sa o cuprinda. 10 intrebari esentiale si raspunsurile oferite de http://www.livescience.com, ne introduc in problematica cel putin atat cat sa ne facem o idee.
1. Cum reuseste soarele sa arda pielea?
In timp ce ne uitam pe chez-long-ul de pe plaja, razele ultraviolete ale soarelui trec prin piele si omoara celulele vii care in mod normal se formeaza pentru a crea noua piele. Razele ultraviolete A (UVA) patrund mai adanc in piele dar atat ultravioletele A cat si B pot arde pielea.
2. De ce pielea arsa de soare se face rosie?
Pentru a repara modificarile provocate si pentru a curata celulele moarte cauzate de arderea pielii, vasele de sange se extind iar viteza sangelui creste in partile arse ale corpului. Sangele in plus face ca pielea sa fie rosie si calda.
3. De ce pielea arsa de soare este firbinte si mananca?
Celulele afectate trimit mesaje la creier, semnaland ca sunt atacate si activand receptorii pentru durere care fac pielea sensibila la atingere.
4. De ce se bronzeaza pielea?
Ca si raspuns la faptul ca razele UV ard straturile interioare ale pielei, corpul produce mai multa melanina (pigment) care inchide pielea. Pigmentul absoarbe radiatiile si protejeaza celule pentru a nu fi afectate. Cei mai multi oameni nu se bronzeaza dupa numai o zi de expunere deoarece dureaza pana melanina este produsa.
5. De ce persoanele cu parul roscat nu se bronzeaza?
Melanina ajuta corpul sa filtreze radiatiile UV dar poate fi si daunatoare. Feomelanina, tipul de melanina care determina parul rosu sau blond si pielea deschisa, in realitate creste riscul ca pielea sa fie afectata negativ.
6. Cum functioneaza cremele de protectie solara?
Cea mai eficienta crema protejeaza impotriva UVA si UVB. Acestea funtioneaza absorband razele UV dar si extragandu-le din corp.
7. Este crema cu factor de protectie 30 de doua ori mai buna ca cea cu factor de protectie 15?
Nu. Factorul de protectie inseamna de fapt cat timp dureaza pana te arzi. Folosind o crema cu FP 2, aceasta iti permite sa stai la soare de doua ori mai mult decat fara crema. Un FP 30 iti ofera de 30 de ori mai multa protectie decat cea naturala si elimina 97% din razele care te ard in timp ce FP 15 indeparteaza 93%.
8. De ce este mult mai probabil sa ne ardem pielea de la soare cand suntem pe plaja?
Razele soarelui reflecta din nisip si apa, la fel si din zapada. In plus, UV sunt mai puternice vara, la mijlocul zilei si la altitudini inalte precum si mai aproape de ecuator. Chiar si intr-o zi noroasa, pana la 80% din razele solare pot trece prin nori, ceata sau fum.
9. Afecteaza un pic de roseata?
Da, afecteaza. Expunerea la razele UV poate muta celulele si cauza cancer. Basicile de la arsuri in timpul copilariei si adolescentei cresc riscul de a dezvolta cancer de piele ca si adult deoarece melanoma are mai mult timp sa se dezvolte in timpul vietii. Alte efecte mai sunt ridurile, pielea uscata, petele maro si cataracta.
10. Care este cel mai bun mod de a trata o arsura?
Poate sa treaca si o zi pana vedem efectul de roseata. Un sfat important este sa beti apa. Al doilea remediu este de a diminua arsurile cu bai racoroase. Pielea este bine totodata sa fie unsa cu aloe vera si crema cu hidrocortison. Daca arsura este insotita de dureri de cap, friguri sau febra, este bine sa vedeti un doctor.

Daca mai ai si alte intrebari ramase nelamurite, sau daca ai alte raspunsuri, eventual completari la cele prezentate deja, discuta cu cei interesati pe http://www.inforum.ro/index.php/topic,90.msg152.html#new

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro