Odata cu scaderea temperaturii mediului, scade si dorinta noastra de a manca sanatos. Acest lucru s-ar putea datora faptului ca petrecem mai mult timp in casa, mancam mai mult si luam in greutate, sau poate datorita sarbatorilor de iarna asociate cu vremea rece: Craciunul si Anul Nou, cand mesele sunt bogate, abundente in grasimi, deserturi si bauturi cu multe calorii (berea, vinul sau sampania).
Oricare ar fi motivul obiceiurilor nesanatoase, ne putem adapta si intampina sezonul rece in forma maxima.
Daca vrei sa te simti satul, este important sa ii oferi corpului tau alimentația de care are nevoie. Un platou de prajituri arata fantastic, dar acestea nu iti indeplinesc necesitatile nutritionale si curand vei simti nevoia sa mananci din nou. Vei fi surprins cat de repede te poti satura cu fructe sau legume care inlocuiesc cu succes micile gustari nesanatoase.
1. Merele coapte:
Ce poate fi mai bun intr-o zi geroasa de iarna decat o placinta aburinda cu mere? Este un desert foarte apetisant, dar plin de calorii datorita crustei si continutului de zahar din compozitie. O alternativa sanatoasa: decojeste si scoate cotorul din cateva mere si aseaza-le intr-un recipient in cuptor la aprox.1500C pana se rumenesc usor si se inmoaie. Apoi amesteca-le cu iaurt degresat si cateva nuci si ai obtinut un desert natural si revigorant.
2. Semintele:
In anotimpul rece exista predispoziția de a petrece mai mult timp in casa și de a fi mai puțin activ. Apetitul insa ramane activ, la fel și tentația de a gusta cateva alune sarate, o negresa sau popcorn cu unt si curand realizezi ca ai luat 1500 de Kcal fara sa iti dai seama. O optiune sanatoasa pentru aceste perioade in care suntem mai sedentari sunt semintele de floarea soarelui bogate in Potasiu, vitamina E si fibre. Le poti praji chiar tu sau le poti cumpara gata coapte, dar preferabil fara sare. Pentru varietate, adauga seminte de dovleac (care sunt utile in ameliorarea anxietatii si diminuarea depresiei si care pot fi asociate cu lunile de vreme rece).
3. Fulgii de ovaz:
Cerealele cu lapte rece nu sunt chiar prima optiune atunci cand temperaturile sunt foarte scazute. Dar aportul de vitamine si minerale pe care ni-l ofera un bol cu cereale este binevenit in orice moment al zilei. Fugii de ovaz sunt alegerea perfecta pentru o gustare rapida, mai ales ca pot fi consumati cu lapte caldut (alegeti lapte degresat sau lapte de soia). Puteti adauga stafide, migdale sau capsuni, pentru un plus de savoare.
4. Felii de carne deja preparata
Cand va simtiti lipsiti de energie, un sandwich cu felii de carne va aduce un aport bogat in proteine. Ca sa nu faceti totusi abuz de calorii, puteti sa portionati dinante carnea in recipiente separate pentru a controla mai bine cantitatea consumata la fiecare masa.
5. Kiwi
Kiwi contine antioxidanti, fibre si vitamina C din abundenta. Este greu sa te plictisesti de gustul sau pentru ca sunt sute de soiuri. Are totusi si un" minus": caloriile - un fruct are mai putin de 50 de Kcal.
6. Popcornul
Popcornul nu pare cea mai buna alegere in alimentatie daca vreti sa aveti un corp sanatos. De curand insa, cercetatorii au descoperit ca uleiul de cocos extra-virgin joaca un rol important in cresterea imunitatii si il puteti utiliza cu incredere pentru prepararea popcornului. NU este recomandat sa folositi ulei de cocos procesat.
In plus, popcornul se obtine din porumb integral si satisface o treime din cantitatea zilnica recomandata de cereale. Tentatia de a adauga sare si unt este totusi o optiune "vinovata" pe care o putem evita.
7. Fructele uscate
Daca mergeti intr-o excursie sau la schi aveti nevoie de multa energie. Fructele taiate si uscate sunt cea mai buna alegere: banane, mere, stafide sau nuci. Acestea confera senzatia de satietate si iti dau energie.
8. Batoanele din cereale
Daca am combina toate fructele si cerealele despre care am vorbit mai devreme intr-un tot unitar, am obtine gustarea perfecta - batonul din cereale. Un avantaj al acestor batoane este faptul ca sunt mai usor de manevrat atunci cand aveti mainile inghetate. Totusi, adaosul de ciocolata, zahar sau alti indulcitori, transforma aceste batoane in adevarate bombe calorice. Atentie asadar la continutul acestor mini-gustari!
9. Guava
Guava contine o multime de antioxidanti, fier si vitamina C. Fructul se poate manca intreg, nu trebuie sa il decojesti sau sa ii scoti samburele, iar dupa o iesire in zapada este gustarea ideala.
10. Biscuitii Graham
Ganditi-va ca o gustare de iarna este la fel ca un foc in semineu - ai nevoie de crengute pentru a obtine focul la inceput, de bucati mici de lemn pentru a-l alimenta si de busteni pentru a mentine flacara si pentru a degaja caldura ore in sir.
In cazul biscuitilor, zaharul este crenguta, carbohidratii sunt bucatile mici de lemn si proteinele sunt bustenii care iti dau energie. Cautati insa, batoanele cu continut redus de ingrediente, fara uleiuri, zahar in exces sau conservanti.
In concluzie, ne putem hidrata si energiza cu alternative naturale fara sa ne ingrasam, mentinand un tonus sanatos si in sezonul rece.
Articol preluat de pe:
http://health.howstuffworks.com/wellness/food-nutrition/healthy-eating/10-healthy-cold-weather-snacks.htm
Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro