1 Decembrie, sarbatoarea nationala a romanilor

decembrie 1, 2005

Se implinesc 87 de ani de cand ziua de 1 Decembrie este cinstita de intreaga natiune romana. Atunci , prin hotararea intregului popor roman, se implinea un vis secular, pentru indeplinirea caruia au luptat si si-au dat obolul de suferinta si sange multe generatii : unitatea national statala a romanilor, hotarata , pentru totdeauna , de Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, in sfanta zi de 1 Decembrie 1918.Ne indrituiau la aceasta unitate originea , istoria, limba, datinile, obiceiurile, idealurile si aspiratiile romanilor de pretutindeni. Pentru aceasta luptasera romanii sub Mihai Viteazu, revolutionarii pasoptisti care inscrisesera in programele lor acest deziderat national.
Unirea romanilor s-a realizat in cadrul unui proces, inceput cu dubla recunoastere a lui Alexandru Ioan Cuza si lupta diplomatica dusa de acesta cu Marile Puteri pentru recunoasterea unirii Moldovei cu Tara Romaneasca, a continuat apoi cucerirea independentei de stat a Romaniei si reunirea Dobrogei cu Tara, pentru a se incheia in acest moment, cel al zilei de 1 Decembrie 1918, cand unitatea romaneasca s-a desavarsit .
Independenta si unitatea au fost castigate cu arma in mana , iar hotararea de unire a avut un caracter plebiscitar. De-a lungul istoriei , poporul roman , prin faptele sale, a dovedit ca-si merita dreptul dreptul de a trai unit si liber.
Intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial, in vara anului 1916, a avut ca scop unirea provinciilor romanesti cu Patria-Mama, un suport real pentru jertfele umane si materiale acceptate eroic de poporul roman in timpul razboiului.
Pe 27 martie/9 aprilie 1918, Sfatul Tarii de la Chisinau , exprimand dorinta romanilor , a votat unirea Republicii Moldovenesti cu Romania . A urmat , in lunile octombrie-noiembrie , revolutia de eliberare nationala a poporului roman de pe cuprinsul Austro-Ungariei.
Pe 27 octombrie 1918, deputatii romani bucovineni din Parlamentul de la Viena, primari ai localitatilor bucovinene si alti reprezentanti ai romanilor , s-au reunit la Cernauti intr-o Adunare Constituanta si au adoptat o motiune ce prevedea “Unirea Bucovinei cu celelalte tari romanesti intr-un stat national independent”.La rindul lor, romanii din Transilvania s-au organizat , constituindu-si organe administrative la toate nivelurile-consilii nationale alese in mod democratic.
Consiliul National Roman Central a decis convocarea Marii Adunari Nationale la Alba Iulia, pentru a consfinti unirea Transilvaniei cu Romania. Astfel , Alba Iulia a devenit simbolul unitatii nationale a tuturor romanilor. Pe portile cetatii pe care , cu 319 ani in urma, intra triumfator , Mihai Viteazu , in ziua de 1 Decembrie 1918 se revarsa intr-o ordine impresionanta , o multime de romani. Prin prezenta lor, vroiau sa certifice dorinta de a se uni cu tara si de a fi martorii acestui moment istoric. Astfel , pe Campul lui Horia s-au strans peste 100.000 de oameni, romani si alte nationalitati, muncitori, tarani, intelectuali, meseriasi. Erau prezenti si 1.228 de delegati , alesi prin vot de cercurile electorale sau de organizatii politice si de institutiile romanesti din Transilvania, printre care, oameni politici si fruntasi ai miscarii nationale.
Memorabile sunt cuvintele Primului Ministru al Romaniei de atunci, marele om politic Ion I.C.Bratianu , la pranzul dat, pe 14 decembrie 1918, in onoarea delegatiei-din care faceau parte Vasile Goldis, Alexandru Vaida-Voevod, Miron Cristea etc- pentru a prezenta, Regelui si Guvernului Romaniei, Actul Unirii : “ Va asteptam de o mie de ani si ati venit ca sa nu ne mai despartim niciodata . Sunt in viata unui neam clipe de fericire atat de mari incat ele rascumpara veacuri intregi de suferinta. Bucuria noastra nu este bucuria unei singure generatii . Ea este sfanta tresarire a intregului popor roman, care de sute si sute de ani a indurat suferintele cele mai crude , fara sa-si piarda credinta neclintita in sosirea acelei zile care ne uneste astazi si care trebuia sa vie, care nu se putea sa nu vie “.
In ianuarie 1919 , nationalitatea germana din Transilvania, intrunita la Medias, a hotarat in unanimitate recunoasterea unirii Transilvaniei cu Romania . In aceeasi luna , populatia evreiasca din Transilvania a aderat si ea la hotararea de unire. Printr-un manifest s-a adus la cunostinta hotararea populatiei sasesti de unire cu Romania, trimitand “ poporului roman, salutul sau fratesc impreuna cu urarile cordiale la indeplinirea idealurilor sale nationale.” Aceeasi atitudine au adoptat-o si svabii din Banat care, intruniti in Congresul de la Timisoara din august 1919, si-au exprimat dorinta unirii lor cu Romania , considerand ca hotararea de la Alba Iulia este o chezasie pentru dezvoltarea lor etnica si culturala.
Prin Marea Unire din 1918 s-a realizat cadrul national propice pentru dezvoltarea societatii intr-un ritm mai rapid, prin inmanuncherea , in acelasi stat , a tuturor energiilor si capacitatilor creatoare ale poporului roman.
Faptul ca dupa Revolutia din 1989, data de 1 Decembrie 1918 a devenit Ziua Nationala a Romaniei , demonstreaza o data in plus importanta evenimentelor la care ne-am referit.In acelasi timp este si o obligatie pe care noi , romanii , ne-am asumat-o indirect , atunci cand am hotarat data Zilei Nationale a tarii noastre : de a pastra unit poporul roman.Unit si liber. (discurs prefect Constanta - Danut Culetu)

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro