Vampirul BNR sare la gatul bancilor comerciale

iunie 30, 2006

Reactiile continua dupa deciziile BNR de majorare a dobanzii de referinta la 8,75% si a ratei rezervelor minime obligatorii in lei (RMO) de la 16 la 20%. “Dobanzile creditelor vor creste, inclusiv la cele in desfasurare”, anunta Adevarul, in timp ce ZF considera ca “BNR 'ia sange' intr-o noua incercare de domolire a creditului”. “Vacanta are un nou credit preferat – creditul de nevoi personale”, noteaza Capital. Trist, apreciaza Prezent, “majoritatea romanilor isi asigura viata doar obligati de institutiile de creditare”. ...

Presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea declara in publicatia in care “nimeni nu este mai presus de lege”, ca vor exista banci care “vor transfera clientelei toate costuri” sau isi vor imparti sarcinile cu clientii, in aceste cazuri fiind posibil sa creasca “atat dobanda la creditele in lei pe care bancile urmeaza sa le acorde, cat si dobanda variabila, la cele aflate deja in desfasurare”. De asemenea, “este posibil ca dobanda la depozite sa scada”, adauga Ghetea in Adevarul.

De aceeasi parere este si Gardianul: “Creditele in lei vor deveni mai scumpe si mai putin accesibile”. Dupa cum “orice cost suplimentar afecteaza mai mult sau mai putin bancile”, cel care va suferi la final dupa majorarea RMO este clientul, apreciaza fostul ministru de finante, Daniel Daianu in Gardianul. Acesta considera ca “bancile mari vor da tonul”, intrucat daca acestea “mai maresc costul creditului, cele mici se vor alinia si ele”.

Ziarul Financiara considera ca, prin majorarea RMO, “BNR 'ia sange' intr-o noua incercare de domolire a creditului”. Apeland la aceasta “masura administrativa cu eficienta sigura”, ZF apreciaza ca “BNR 'ia sange' bancilor rapid si la costuri minime, in conditiile in care rezervele in lei sunt remunerate cu 1,7% pe an, spre deosebire de operatiunile de strilizare, la care banca centrala urmeaza sa plateasca dobanzi de pana la 8,75% pe an.”

C'est la vie, se consoleaza presedintele ARB, Radu Ghetea. “Bancile vor incerca sa gaseasca solutii astfel incat sa mearga inainte, in timp ce BNR isi face datoria de a monitoriza evolutiile din economie”, comenteaza seful ARB pentru ZF.

Analistul ABN Amro, Valentin Popovici, estimeaza in ZF ca “majorarea RMO va duce la o crestere a costului creditului cu circa 0,35 puncte procentuale in cazul in care bancile isi vor dori sa-si pastreze marjele actuale neschimbate”. Tinand cont de concurenta si de lupta pentru cote de piata, bancile “vor prefera sa nu creasca dobanda la creditul in lei, ci sa isi reduca marjele”. In ultima instanta, apreciaza Popovici, “depinde de strategia fiecarei banci si de apetitul populatiei pentru credite, care ma astept sa ramana ridicat”.

“Vacanta are un nou credit preferat”, respectiv imprumutul pentru nevoi personale, care “ia treptat locul celor specializate pentru sejur”, anunta revista Capital. Creditul pentru vacante a ajuns o specie “pe cale de disparitie”. Numai trei banci, BCR, BRD si CEC “au ramas credincioase acestui tip de imprumut”, noteaza publicatia.

“Locul traditionalelor credite de vacanta a fost luat, in ultimii doi ani, de creditul de nevoi personale sau , pru si simplu, de cardul de credit”, scrie Capital. Desi la inceput creditele pentru vacanta pareau “o excelenta tehnica de marketing si vanzari”, pe parcurs s-au dovedit falimentare. Cauzele sunt variate, explica Capital. In primul rand, deoarece “majoritatea agentiilor de turism practica un fel de vanzare in rate a sejururilor”. Mai mult, “la ora actuala tarifele sejururilor au scazut foarte mult, incat au ajuns sa aiba costuri similare cu cele ale unui concediu in Romania sau chiar mai mici”.

“O alta cauza pentru care majoritatea bancilor au renuntat la creditul de vacanta”, scrie Capital, “este dezvoltarea tot mai accentuata si diversificarea creditului de nevoi personale”. In plus, adauga revista, creditele de nevoi “sunt ceva mai ieftine decat cele pentru vacanta”.

Trist, apreciaza Prezent, “majoritatea romanilor isi asigura viata doar obligati de institutiile de creditare”. Desi statistica oficiala arata o crestere accelerata a asigurarilor de viata, devansandu-le pe cele generale, Prezent noteaza ca realitatea arata ca “romanii nu au descoperit peste noapte avantajele unei asemenea polite, ci au fost obligati sa le incheie”.

“Iar partea cea mai rea este ca nu ei sau familiile lor beneficiaza de asigurarea de viata, ci bancile in favoarea carora au cesionat aceste polite la contractarea creditelor pe termen lung”, apreciaza revista, care titreaza “Vietele romanilor, asigurate doar in favoarea bancilor”.

“Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, mai bine de 90% din numarul total de contracte de asigurari de viata in vigoare la sfarsitul anului trecut, privin din aceste obligatii fata de bancile creditoare”, noteaza Prezent.

BankingNews - www.bankingnews.ro

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro