UNICEF si MMFPSPV lanseaza al treilea an de proiect - Prima prioritate: niciun copil invizibil

aprilie 19, 2013

UNICEF in parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV) lanseaza cel de-al treilea an de proiect Prima prioritate: niciun copil invizibil. Prin intermediul acestui proiect de dezvoltare a serviciilor sociale de baza la nivel comunitar, copiii vulnerabili si familiile lor din 32 de comunitati din opt judete vor beneficia de servicii sociale integrate, cu precadere asistenta sociala, educatie si asistenta medicala primara, astfel incat copiii sa poata creste alaturi de parintii lor si sa fie protejati impotriva tuturor formelor de violenta.

 

In Romania, sunt mii de copii invizibili. Ei sunt copii care nu pot merge la doctor si la scoala, sunt copii care sunt abuzati sau care nu au acte de identitate, sunt copii care au la randul lor copii. Sunt copii care pot fi parasiti de parintii lor. Locul copiilor este in familie, dar 1 din 10 copii este in pericolul de a fi parasit. Este o cifra dureroasa si care reflecta doar o parte din realitatile din Romania.

„Trebuie sa avem grija de toti copiii nostri. Copiii nostri nu inseamna numai copiii din familiile noastre, ci si copiii vecinilor, si copiii romilor, si copiii abandonati, si copiii cu dizabilitati, si copiii “invizibili”. Toti sunt copiii nostri si as dori ca societatea in ansamblu sa acorde mai multa atentie si grija tuturor copiilor. Parintii sunt primii responsabili cu cresterea si ingrijrea copiilor, dar sa nu uitam ca fara sprijinul autoritatilor, unii dintre ei nu o pot face. Acesta este motivul pentru care vom sustine orice initiativa menita sa mobilizeze specialistii si autoritatile locale, care cunosc cel mai bine nevoile comunitatii”, a declarat dna.Mariana Campeanu, ministrul muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice.

Pentru a raspunde acestei situatii, UNICEF in parteneriat cu Directiile Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului si Institutiile Prefectului din judetele Bacau, Botosani, Buzau, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui si Vrancea si cu sprijinul Directiei Protectiei Copilului din cadrul MMFPSPV a demarat in anul 2011 acest proiect. Asistentii sociali impreuna cu actorii locali (primari, medici, asistenti medicali comunitari, mediatori sanitari romi, invatatori si profesori, mediatori scolari, preoti, politisti) au actionat astfel incat acesti copii invizibili, aflati la risc, sa primeasca ajutor la timp. De exemplu, un asistent social a ajutat un tata sa isi pastreze acasa bebelusul pe care mama voia sa il paraseasca intr-un centru de plasament. Acum, Danut se bucura din plin de dragostea tatalui, a bunicii si a matusii, dezvoltandu-se armonios. La un an si jumatate, el este un copil vesel si dornic sa interactioneze.

„Bunastarea copiilor, in special a celor mai vulnerabili, si, implicit, respectarea drepturilor lor, depinde in primul rand de accesul si calitatea serviciilor sociale de baza. Astfel, prima prioritate pentru copii trebuie sa fie asigurarea interventiior proactive la nivel local, in fiecare comunitate, de catre un asistent social, un asistent medical comunitar si un mediator scolar. Acest pachet minim maximizeaza sansele fiecarui copil la o viata mai buna”, a spus dna.Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF in Romania.

În anul 2011 proiectul a acoperit opt judete cu un numar total de 96 de comune, iar in 2012 64 de comune. Anul trecut, prin intermediul proiectului, 12.000 de copii invizibili au beneficiat de sprijin astfel incat sa poata creste alaturi de familia lor, sa fie protejati impotriva violentei si a oricarei forme de abuz, sa aiba acces la servicii medicale si sa mearga la scoala. Pentru anul 2013 au fost realizate o serie de ajustari necesare determinate in primul rand de dorinta de a creste eficacitatea si eficienta implementarii modelului pachetului minim de servicii sociale de baza, crescand astfel potentialul impactului direct asupra celor mai vulnerabile grupuri de copii si a familiilor acestora.

Și in anul 2013 proiectul vizeaza dezvoltarea capacitatii actorilor locali din mediul rural de a furniza servicii integrate, bazate pe comunitate, eficace si eficiente, precum si imbunatatirea cunostintelor, atitudinilor si practicilor cu impact pe dezvoltarea si protectia copilului, cu accent pe reducerea tuturor formelor de violenta asupra copilului in cadrul familiei si in comunitate. Astfel, se urmareste consolidarea strategiei nationale din domeniul prevenirii cu focus asupra eficientizarii acesteia si aducerea serviciilor sociale de baza cat mai aproape de beneficiari si nevoile celor mai saraci si marginalizati copii din Romania si a familiilor lor. În total, in acest an, pentru aproximativ 5.900 de copii vor fi reduse riscurile de separare de familie si a celor de violenta. Pana la sfarsitul anului vor fi create 32 de centre comunitare de sprijin si consiliere pentru copii si parinti, repartizate cate patru in fiecare judet. Astfel, aproximativ 5.000 de parinti si aproximativ 10.000 de copii vor participa la grupuri de suport si actiuni comunitare.

De asemenea, in cursul acestui an se va finaliza definirea pachetului minim de servicii sociale de baza necesar a fi implementat la nivel comunitar, vor fi finalizate standardele de calitate ale serviciilor incluse in acest pachet si, pe baza acestora, se vor demara primele preparative de analizare si testare a standardelor de cost astfel incat proiectul sa poata fi extins la nivel national.

Atat MMFPSPV si Directia Protectia Copilului (DPC) din cadrul MMFPSPV, precum si actori de la nivel judetean precum Directiile Generale de Asistenta si Protectie Sociala (DGASPC) si Prefecturile sunt parteneri strategici ai proiectului si in anul 2013.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro