Tragediile bebelușilor și copiilor Covid-19. Secțiile de urgență sunt pline cu micuți cu SARS-Cov-2

aprilie 2, 2021

Unele dintre cele mai dramatice, unele chiar tragice, cazuri ale pandemiei sunt ale bebelușilor și copiilor infectați cu Covid-19. Unitățile spitalicești destinate copiilor sunt la limita capacității și sunt nevoite inclusiv că mărească saloanele pentru bebeluși.

Deși decesele oficiale nu sunt foarte multe, asta dacă se compara cu epidemia de rujeolă are a ucis în jur de 64 de copii în perioada 2017-2020, reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică nu știu sigur câte decese s-au înregistrat în rândul acestei categorii.

Când vine vorba de coronavirus, autoritățile apelează pe bună dreptate la statistici pentru a ne face să înțelegem gravitatea pandemiei de Coronavirus. Însă, se pare, că autoritățile au uitat de statistici când vine vorba de categoria bebelușilor cu vârsta între o zi și 2 ani și cea a copiilor între 2 și 9 ani. Pentru această categorie de vârstă, cele mai importante date statistice ar fi următoarele:

21.609 de cazuri de copii au fost înregistrați cu SARS-Cov-2 de la jumătatea lunii martie, atunci când a fost declarată starea de urgență în România. Altfel spus, aproape 2,3% din cele 964.726 de cazuri de coronavirus înregistrate în România până pe 2 aprilie, conform datelor puse la dispoziție astăzi de Grupul de Comunicare Strategică.
Pe 2 aprilie au fost confirmate 141 de cazuri de coronavirus în rândul copiilor cu vârsta între o zi și 9 ani.
Capacitatea tuturor spitalelor de pediatrie din România, în secțiile de terapie intensivă, acolo unde ar fi tratați copii cu SARS-Cov-2 este de 120 de paturi. Capacitate deja suprasolicitată conform datelor Ministerului Sănătăți.
De pe 1 martie, în România nu s-a mai înregistrat o zi sub 100 de cazuri de coronavirus în rândul copiilor.
Pe 20 martie s-a înregistrat recordul numărului de copii testați cu acest virus, 227 de cazuri.
Dacă luăm cazurile din ultimele trei zile, 458 de copii infectați, cifra este egală cu numărul cazurilor de Covid-19 înregistrate în rândul copiilor în perioada 15 martie-15 mai, când a fost starea de urgență.
O fetiță de două luni este cea mai fragedă victimă făcută de Covid-19. 
Grupul de Comunicare Strategică nu are o statistică referitoare la numărul bebelușilor decedați de coronavirus la acest moment. Ultima statiscă a fost realizată pe 10 noiembrie: atunci erau cinci victime în rândul acestor categorii.
Conform rapoartelor zilnice ale instituțiilor oficiale monitorizate de Europa Libera, reiese că până acum au murit .....

Copiii Covid, barometrul infecțiilor în rândul societății

 

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății este poate unul dintre puținii oficiali care au atras creșterii numărului de infectări în rândul copiilor sub nouă ani, infectări care au ajuns pe 2 aprilie la 21.609 de cazuri.

„Sunt 120 de paturi (de Terapie Intensivă – n.red.) pentru copii la nivelul întregii ţări. Sunt ocupate, momentan, cu copii în fază gravă, intubaţi, nouă paturi. Este impresionant că am pus în funcţiune paturi de terapie intensivă, însă pe măsură ce acestea sunt identificate, nu de acum, se săptămâni încoace, ele sunt foarte rapid ocupate şi de asemenea este impresionant faptul că putem să găsim resursa locativă pentru paturile de terapie: avem ventilatoare, monitoare, injectomate şi ce mai trebuie, problema este cu resursa umană care de un an de zile este mai mult decât chinuită şi supusă unor eforturi deosebite”, declara Andreea Moldovan, într-o conferinţă de presă de la mijlocul lunii trecute.

„Dotările sunt și nu sunt. Sunt mai multe ca în ceilalți ani, dar mereu se poate mai bine. Copii și bebelușii Covid-19 sunt dificil de tratat. Treebuie cazați cu părinții, trebuie să tratament acordat părinților, că e imposibil să nu aibă și ei virusul. Un bebeluș se poate simți bine acum, face febră într-o oră și apoi are nevoie de intubare. Sunt foarte fragili și sunt cazuri dificil de tratat din cauza implicării factorului emoțional”, ne explică un medic de la unitatea medicală. Reprezentantul spitalului consideră și că numărul tot mai mare al copiilor infectați, mai ales al bebelușilor, reprezintă proba că populația este tot mai mult infectată cu SARS-Cov-2.

”Hai că la copii de peste 4,5, haide 7 ani se mai poate bănui că iau virusul de la școală, grădiniță, dar la bebeluși e clar că a apărut Covid-19 de la părinți sau rude foarte apropiate, că în general mamele evită contactul micuților cu multe persoane tocmai pentru a le feri de orice fel de infecție”

Aglomerația din spital

 

La sfârșitul lunii martie, în România erau aproximativ 100 de copii în spitale cu diverse forme de COVID-19, iar aproape 10 cazui erau intubate.

Spitalul Clinic de Copii „Victor Gomoiu” este unul dintre spitalele care tratează copii cu Covid-19. Dacă anul trecut secția ATI-Covid avea ocupat doar un loc din cele 7 ale unității, la mijlocul lunii martie s-a început analiza amenajării a încă unei secții cu 20 de paturi. Asta pentru că deși în secțe se mai suplimentase numărul de paturi, acestea nu erau îndeajuns. 

„Nu există doar SARS-CoV-2 atunci când vorbim de forme grave, sunt, de fapt, afectări plurisistemice, ale întregului organism, pentru că este un virus care circulă în întreg organismul şi declanşează acele fenomene imunologice de care ne temem cu toţii”, a explicat Diana Ionescu, director medical la Spitalul Clinic de Copii Victor Gomoiu.

Acesta spune că situaţia devine din ce în ce mai gravă când vorbim despre copii.„Sunt copii de la câteva săptămâni, două săptămâni, trei săptămâni până la adolescenţi, chiar de 17, 18 ani. Deci sunt afectate toate categoriile de copii”, a spus ea.

Medicul atrage atenţia şi la ce simptome trebuie să fie atenţi părinţii pentru a afla din timp dacă este sau nu infectat copilul. „În primul rând, dacă copilul prezintă semne de infecţie SARS-CoV2, adică semne respiratorii, digestive foarte importante la copil, gastroenterite, ar trebui anunţat medicul de familie şi copilul să fie testat, fie PCR, fie test antigen”, spune Diana Ionescu.

Internarea și complicațiile de după externare

 

Catinca, 18 luni, a fost și ea internată la „Gomoiu” de 18 luni, împrună cu mama sa, asta după ce a făcut febră, iar la testare a ieșit că are Covid-19. ”Partea cea mai dificilă, cea mai alarmantă a fost internarea. Nu erau locuri. Mai întâi am fost la Spitalul Grigore Alexandrescu. Acolo ni s-a spus că nu sunt locuri, am așteptat să se elibereze. Cum toate cazurile de acolo erau grave, a fost repartizați la Gomoiu. A trebuit să așteptăm să vină ambulanța specială pentru astfel de transporturi. După mai multe ore am reușit să ne internăm”, ne spune mama Catincăi. „Nu vreau să mă plâng, ba chiar oameni, doctorii, de la Gomoiu au fost senzaționali. Vreau doar să atrag atenția că poate unele proceduri legate de copii nu sunt bine puse la punct, asta și pentru că nu sunt poate categoria cea mai sensibilă la virus”, mai adaugă femeia.

Specialiștii atrag atenția că și după externare, copiilor trebuie acordată atenție medicală. „Să nu uităm, acea complicaţie care apare după maladia COVID-19 la copii, care se numeşte Pims, sindromul Pims, care există şi am avut cazuri multe pe parcursul ultimului an”, eplică directorul medical de la „Gomoiu”, Diana Ionescu.

Decesele uitate de statistici

 

Pe data de 10 noiembrie, Ministerul Sănătății și Grupul de Comunicare Strategică anunțau ultima statiscă legată de deceselor bebelușilor și copiilor sub 9 ani din cauza coronavirusului. De la începutul pandemiei, din februarie 2020 și până în 9 noiembrie, la grupa de vârstă 0-9 ani s-au înregistrat trei decese datorate Covid-19. 

De atunci, instituțiile publice nu au mai oferit date legate de decesele acestei categorii, asta nu pentru a ascunde aceste cifre, ci pentru că această categorie nu a mai fost monitorizată statitic. Andi Manciu, șeful Grupului De Comunicare Strategică, ne-a transmis că direcția pe care o reprezintă nu deține aceste date, date care ar putea fi însă la alte instituții cu din domeniul Sănătății sau al Statisticii.

Dintre cazurile tragice de decese în rândul copiilor cu Covid-19, amintim de:

2 decembrie 2020. Este vorba de o fetiță în vârstă de un an, din județul Argeș, care a murit. Ea prezenta mai multe comorbidități.
11 decembrie 2020. Un copil cu vârsta de puțin de sub un an, din județul Mureș, a murit de coronavirus. Băiatul avea mai multe comorbidități asociate. 
14 decembrie 2020. Un copil de trei ani, din județul Brașov, a murit din cauza infectării cu noul coronavirus. Băiețelul avea mai multe boli asociate.
20 decembrie 2020. Fetiţia în vârstă de două luni internată la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iași, diagnosticată cu Covid-19, a murit în acest weekend. Acesta este pacientul cu vârsta cea mai mică din ţară care a căzut răpus de SARS COV 2. Fetiţia a fost testată pozitiv la scurt timp după internarea la Spitalul Judeţean Suceava, unde a fost adusă de către mama ei pentru alte probleme de sănătate. A fost transferată imediat la Iaşi, unde a fost adusă intubată şi ventilată de un echipaj SMURD la secția de Terapie Intensivă. După aproape trei săptămâni de eforturi depuse de medici, fetiţa a decedat.

Astfel, din datele oficiale până în luna noiembrie și din monitorizarea Europa Liberă reiese că deși au fost peste 22.000 de cazuri de Covid-19...

Tragedia mamei infectată care a murit după ce a născut

În decembrie, o tânără de 36 de ani, însărcinată în șapte luni, a fost internată la Maternitatea Bega, fiind infectată cu Covid-19.După ce a dat naștere unui copil (prin cezariană), operație care a avut loc la Spitalul Județean Timișoara, a fost transferată pe secția de Anestezie și Terapie Intensivă, unde respira cu ajutorul unui plămân artificial. Din păcate, mămica a decedat, dar nou-născutul prematur a supraviețuit.

„A făcut cezariană în interes matern, copilul a avut un pic peste 800 de grame, la naștere. Femeia de 36 de ani a rămas în continuare internată cu plămân artificial și, din păcate evoluția nu a fost favorabilă. Funcția pulmonară nu s-a putut recupera și acum cîteva zile, din păcate, a decedat. Nou născutul este la noi la maternitate, intubat și ventilat. Are o evoluție normală, fiziologică, pentru un prematur”, spunea la acel moment pentru presă, Marius Craina, șeful Clinicii Bega a Spitalului Județean Timișoara.

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro