Timisoara a castigat Competitia pentru Capitala Earth Hour 2013

martie 11, 2013

Timisorenii au colectat sambata, 9 martie, in Piata Operei, 3,58 tone de PET-uri, dand dovada de cea mai buna mobilizare, in finala Competitiei pentru Capitala Earth Hour, organizata de WWF Romania. Botosani s-a situat pe pozitia a doua, cu 2,9 tone care au ocupat parcarea magazinului Botosani, iar la Ploiesti, in zona primariei, oameni de toate varstele au adus 2,71 tone de PET-uri. În total, la sfarsitul zilei, peste 9 tone de pet-uri au ajuns la centrele de reciclare in cele 3 orase, in urma competitiei.

”Evenimentul din acest an a incercat sa ridice si mai mult nivelul concursului dintre orase, concentrandu-ne pe calitate si rezultate concrete pentru cetateni. Pentru orase a fost putin mai greu sa intocmeasca dosarele, procedurile au devenit mai complexe, ca sa avem o monitorizare mai eficienta a oraselor si evaluari mai exacte ale politicilor in domeniu. Pentru prima data in aceasta competitie, acelasi oras a castigat ambele etape, aratand nu numai ca Timisoara este cel mai prietenos oras din Romania, cu cetatenii si mediul, dar si ca timisorenii sunt extrem de activi si au un simt civic dezvoltat. In acest an Timisoara este atat „creierul”, cat si sufletul Romaniei in competitia pentru Capitala Earth Hour Romania 2013, asa ca ne asteptam la un eveniment memorabil pe 23 martie”, a declarat Magor Csibi, directorul WWF Romania.

O mare contributie la desfasurarea finalei au avut-o elevii si copiii, care au venit cu sutele la cele 3 evenimente simultane. La Timisoara, organizatorii le-au pregatit si o surpriza celor mici, amplasand, in Piata Operei, mai multe aparate numite „ecotrit”, care compacteaza pe loc deseurile reciclabile (PET-uri, sticla, doze din aluminiu, hartie), reducandu-le considerabil dimensiunile - in cazul PET-urilor cu 80%. Introducand cate un ambalaj PET in aparate, fiecare mic ecologist a primit un bon, pe baza caruia a primit dulciuri din partea organizatorilor, asistand, in acelasi timp, la o scurta lectie despre reciclare si „viata” unui PET.

Timisoara a castigat, astfel, titlul Capitala Earth Hour si privilegiul de a gazdui evenimentul oficial Earth Hour, de pe 23 martie, impreuna cu WWF Romania. Planurile orasului pentru marcarea Earth Hour vor fi comunicate foarte curand.

Botosanenii s-au mobilizat, cu mic, cu mare, de la startul oficial, la ora 10.00. Primii sositi au fost elevii, alaturi de profesori, parinti sau bunici. Au urmat grupuri care au adus sticle de plastic fie cu bicicleta, intr-o simpla plimbare si foarte hotarati ca orasul lor sa castige. Toti cei implicati, de la reprezentantii primariei, cei ai unor ONG-uri locale, scoli si simpli cetateni, au dovedit extrem de mult entuziasm si dedicare si pot fi mandri de reusita lor.

Și la Ploiesti, tineri din 23 de institutii de invatamant au sosit primii la locul intalnirii, incarcati cu saci plini cu PET-uri. Au fost numeroase persoane care au venit cu un singur ambalaj, altii care au venit cu sacose pline si altii cu saci plini. Au venit familii tinere frumoase, cu copii, au venit seniori care, in drum spre biserica, au dorit sa lase cate un PET-doua, pentru ca orasul lor e in concurs si pentru ca e important sa fim responsabili fata de mediu. Ni s-a alaturat chiar si Corina Ungureanu, campioana la gimnastica.

Cum au ajuns Botosani, Ploiesti si Timisoara in finala

Pe grila de evaluare a Competitiei, cel mai mare punctaj l-a obtinut orasul Timisoara – 81.3 puncte din 100, care participa pentru a doua oara la Competitie si, respectiv, la finala. Primaria Timisoarei a adunat cele mai multe puncte la categoriile eficienta energetica, educatie si comunicare si conservarea biodiversitatii, pentru proiectele desfasurate in trecut; in ce priveste proiectele pentru viitor, eficienta energetica si educatia au fost, din nou, punctele forte din dosarul de participare. Pe langa acestea, juriul a fost placut surprins si de planul municipalitatii pentru marcarea Earth Hour din 23 martie, plan care a primit 18 puncte din 20.

Urmatorul oras clasat a fost Botosani, cu 75.6 puncte, care participa pentru a doua oara la Competitie, dar are prima data sansa de a-si implica cetatenii in etapa finala. Categoriile pe care municipalitatea a avut cea mai buna performanta au fost spatiile verzi (cu 27.34 mp2 pe cap de locuitor – peste media europeana) si educatia, pentru proiectele din trecut si transportul, pentru proiectele planificate pentru viitor. De asemenea, orasul Botosani a obtinut punctajul maxim (10) pentru modul in care primaria si institutii publice din subordine au utilizat platforma electronica pentru raportarea deseurilor colectate selectiv pusa la dispozitie de Asociatia Ecoteca. Platforma este utila pentru eficientizarea mecanismului de trimitere si preluare a deseurilor, in vederea reciclarii, dar si pentru imbunatatirea comunicarii si colaborarii intre institutii publice si companiile de salubritate locale.

Locul trei in clasament a fost ocupat de Ploiesti, cu 59.6 puncte, un oras nou si bine-venit in Competitie. Categoriile la care a adunat cele mai multe puncte, din punct de vedere al proiectelor derulate in trecut, au fost educatia, transportul, conservarea biodiversitatii si aplicarea bunelor practici la sediul primariei. De altfel, transportul si biordiversitatea s-au dovedit a fi prioritati si pentru viitor.

O provocare pentru fiecare dintre noi

De Earth Hour, WWF isi propune sa activeze spiritul civic si atitudinea ecologista, astfel incat oamenii sa castige nu numai satisfactia ca au participat la o actiune de mediu de anvergura internationala, dar si mandria ca locuiesc intr-un oras curat, exemplar.

De la an la an, miscarea Earth Hour, initiata si coordonata la nivel global de WWF, capata proportii din ce in ce mai mari, cucerind sute de milioane de oameni si inducand totodata sentimentul de apartenenta la o comunitate. Evolutia spectaculoasa pe care a cunoscut-o miscarea, de la prima editie din 2007 cu un singur oras participant (Sydney) si pana in prezent, cu o participare a peste 6500 de orase din 153 de tari, a demonstrat ca aproape 2 miliarde de oameni din intreaga lume isi doresc sa faca ceva concret pentru mediul inconjurator.

In Romania, miscarea se bucura de sprijinul lui Zoli Toth, desemnat Ambasador Earth Hour inca de la prima editie, din 2009, dar si de sustinerea ambasadorilor WWF Ada Condeescu, Bogdan Dumitrache, Dani Otil si Șerban Copot.

Partenerii care s-au alaturat, pana acum, campaniei Earth Hour, sunt: ANTENA 3, Headvertising, Green Cat, Romania Green Building Council, Asociatia Greenitiative, Ecoteca, Asociatia Municipiilor din Romania, Revista Zeppelin, Romania Pozitiva, Blogunteer, Veioza Arte, Ateliere fara frontiere, Sub25.

Mai multe detalii despre campanie puteti citi pe site-ul oficial Earth Hour Romania: www.ora-pamantului.ro.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro