SUA se implică mai mult pentru a descuraja o intervenție rusească în Belarus

august 22, 2020

Al doilea diplomat al Statelor Unite va vizita Rusia și Lituania în curând pentru discuții despre situația din Belarus, afirmă două surse familiare cu subiectul pentru agenția Reuters, într-o mișcare ce este căzută drept o tentativă a Washingtonul de a rezolva pașnic conflictul generat de alegerile din Belarus fără a risca o invazie rusească.

Deplasarea adjunctului secretarului de stat Stephen Biegun marchează o implicare mai profundă a americanilor în încercarea de soluționare a conflictului ce a dus la o represiune dură a forțelor loiale președintelui Lukașenka împotriva protestatarilor care manifestă de 13 zile împotriva alegerii sale pentru un al șaselea mandat consecutiv în fruntea țării.

Întrebat despre deplasarea lui Biegun, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat s-a limitat în a răspunde că „nu este nicio deplasare de anunțat pentru moment".

Una din sursele Reuters, un fost oficial american de vârf care a vorbit sub protecția anonimatului, a afirmat că Biegun este așteptat să plece în următoarele zile la Moscova și apoi în Vilnius, unde candidata opoziției Svetlana Țihanovskaia s-a refugiat după alegeri.

Statele Unite și Uniunea Europeană au refuzat să recunoască rezultatul alegerilor și au condamnat mai multe nereguli ce au avut loc în timpul procesului. 

Secretarul de stat Mike Pompeo i-a cerut lui Lukașenka să accepte sprijin internațional pentru a deschide negocierile cu opoziția și a avertizat de asemenea Rusia să nu intervină.

Lukașenka i-a cerut sprijinul lui Vladimir Putin pentru a salva rămânerea sa la putere, unde se află deja de 26 de ani. Belarusul este legat de Rusia atât de tratate economice și de apărare, dar și legături politice și culturale vechi.

Liderul de la Kremlin s-a oferit să ajute, doar dacă este necesar. Cu toate acestea, Moscova a precizat miercuri că nu vede nicio necesitate de a interveni pentru moment și a avertizat împotriva altor interferențe externe afirmând că actuala criză trebuie rezolvată intern.

A doua sursă a afirmat pentru Reuters că nu cunoaște mandatul lui Biegun dar crede că rolul deplasării este să prevină alte violențe în Belarus sau o intervenție a Rusiei.

„Cred că administrația încearcă să descurajeze Moscova din a interveni pe cont propriu sau din a își folosi influența pentru a îl încuraja pe Lukașenka să aplice o represiune mai violentă", a afirmat sursa citată, tot sub condiția anonimatului.

Experții susțin că Washingtonul vrea să joace un rol mai activ în căutarea unei soluții negociate pentru rezolvarea conflictului. Ultimele evenimente au afectat încercarea americanilor de a profita de neînțelegerile dintre Lukașenka și Putin. Ultimul astfel de gest a avut loc în februarie când Mike Pompeo s-a deplasat la Minsk pentru discuții cu Lukașenka privind normalizarea relațiilor diplomatice.

Protestatarii nu solicită relații mai apropiate cu Vestul, dar vor o reluare a votului și respectarea drepturilor omului, mesaje pentru care Washingtonul are un interes aparte din a le promova.

Cu toate acestea, Washingtonul merge pe un fir subțire pentru a evita să ofere Rusiei un motiv pentru a interveni militar precum a făcut în Ucraina în 2014, când au anexat ilegal peninsula Crimeea și a sprijinit forțele separatiste pro-ruse din estul Ucrainei după ce președintele pro-rus a fost înlăturat în urma protestelor.

 

 

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro