SUA anunță retragerea din tratatul „Ceri deschis” după ce Rusia l-a încălcat. Reacția Kremlinului

mai 21, 2020

Statele Unite au anunțat că intenționează să se retragă din tratatul „Cer Deschis” din cauza încălcărilor acordului de către Rusia. Mass-media americană a scris că administrația președintelui Donald Trump i-a notificat pe 21 mai pe ceilalți 34 de semnatari ai tratatului, dându-și un preaviz de șase luni înainte de a pleca, așa cum impun cerințele tratatului.

Tratatul, care are 18 ani și include Rusia, urmărește creșterea stabilității internaționale, permițând statelor semnatare să facă zboruri de supraveghere unul pe teritoriul celuilalt pentru a observa existența sau nu a unor instalații militare și alte obiective.

Casa Albă a acuzat Rusia că a încălcat tratatul, afirmând că Moscova a blocat Statele Unite să efectueze zboruri peste orașul Kaliningrad din Marea Baltică și în apropiere de Georgia, zboruri permise prin acord.

Retragerea este ultima mișcare pe care Trump o face pentru a scoate SUA dintr-un tratat major global.

Anul trecut, Washingtonul s-a retras din Tratatul cu Rusia privind forțele nucleare cu rază intermediară (INF) cu Rusia.

Ieșirea este posibil să încordeze relațiile cu Moscova și să deranjeze aliații europeni și pe unii membri ai Congresului.

Conceptul de a permite Rusiei și Statelor Unite să efectueze zboruri de recunoaștere aeriană pe teritoriul celuilalt a fost prezentat pentru prima oară de președintele Dwight Eisenhower în iulie 1955. Dar Uniunea Sovietică a respins ideea.

Nu a existat nicio mișcare către un tratat până în 1989, când președintele George Bush a inspirat crearea sa. Acordul a fost semnat în cele din urmă de Belarus, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Danemarca (inclusiv Groenlanda), Estonia, Finlanda, Franţa, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Kazahstan, Letonia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit, România, Rusia, Slovacia, Slovenia, Spania, Statele Unite, Suedia, Turcia, Ucraina şi Ungaria, începând din 1992, şi a intrat în vigoare în 2002. 

știre în curs de actualizare

 

Sursa: europalibera.org

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro