Studiu piata bancara AGFR- Dependenta bancilor romanesti de finantarea externa

martie 17, 2009

Cota de piata ridicata a determinat bancile sa acorde credite de sase ori peste nivelul depozitelor, ajungand sa depinda tot mai mult de bancile mama. Astfel, anul 2008 a reprezentat pentru piata bancara romaneasca un nivel maxim al dependentei bancilor locale de finantarea externa, volumul creditelor depasind de peste doua ori pe cel al depozitelor. Majoritatea bancilor locale au operat in sistem ca vanzatori de credite fara a exercita si a doua functie specifica unei banci comerciale, de atragere de resurse (depozite).
Daca la sfarsitul anului 2007, raportul credite/ depozite pe sistem bancar romanesc era de 114.8 %, in septembrie 2008 acesta a ajuns la 134 %, fiind banci care inregistrau un raport credite/depozite si de 500%. Sub presiunea crizei internationale care a scumpit si redus liniile de credit de la bancile mama, acest raport s-a ajustat in ianuarie 2009 la 133%.

Situatia raportului credite / depozite in cele mai mari banci din Romania:

2007 2008

BCR122 %135 %
BRD 99 %119 %
Volksbank _ 500 %
Raiffeisen 65 % 73 %
BT 81 % 93 %
Alpha Bank230 % 284 %
UniCredit 171 % 153 %
C.E.C 59 % 72 %

In continuare bancile locale isi muta strategia spre atragere de resurse, care devin limitate, tinta lor fiind ajustarea raportului credite /depozite tot mai mult spre 100%; Competitia in sistemul bancar mutandu-se pe pasive in felul acesta se incearaca echilibrarea raportului si reducerea dependentei de finantare din exterior.
Desi exista o lupta serioasa intre banci pentru atragerea de depozite de la clienti prin oferta de dobanzi de pana la 16% pe an la lei si 7% pe an la valuta, resursele atrase sunt modeste.
Ajustarea acestui raport determina bancile locale la externalizarea unor portofolii de credite catre bancile mama si franarea creditarii prin inasprirea conditiilor de acces la aceasta.
Este posibil ca raportul in lei sa se ajusteze pe masura ce se elibereaza resursele in moneda nationala, dar va fi foarte greu sa se echilibreze raportul pe valuta atata timp cat el este in medie pe sistem de circa 200%. Numai finantarea subsidiarelor locale de catre bancile mama si o reducere a rezervei minime obigatorii de catre BNR la circa 20%, conditionata, vor reusi sa imbunatateasca activitatea bancara si sa asigure continuarea creditarii cu preponderenta a activitatior care produc valoare adaugata, deci revigorarea economiei romanesti.

Studiu piata bancara AGFR.

Alte Stiri & Articole

Ooni Koda

Web site realizat de Dow Media servicii Web Design | Gazduire Web furnizata de SpeedHost.ro